КОЈЕ СУ МОГУЋНОСТИ ЛЕЧЕЊА КАД СРЦЕ УДАРА 180 ЗА МИНУТ: Проверите да ли сте кандидат за кардиовертер-дефибрилатор

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

29. 03. 2023. у 10:05

АРИТМИЈЕ срца настају услед поремећаја у стварању или провођењу електричних надражаја у срцу што последично изазива промене и неправилности у брзини и ритму срчаног рада. Према пореклу тј. месту настанка аритмије могу бити преткоморске и коморске. Преткоморске могу угрозити живот болесника, поготово уколико изазивају број срчаних откуцаја који премашује 180, и када тај екстремно убрзани рад срца доводи до губитка снаге срца потребне за истискивање крви као и до настанка коморских поремећаја ритма.

КОЈЕ СУ МОГУЋНОСТИ ЛЕЧЕЊА КАД СРЦЕ УДАРА 180 ЗА МИНУТ: Проверите да ли сте кандидат за кардиовертер-дефибрилатор

Игор Маринковић

Објашњавајући који се поремећаји срчаног ритма сматрају угрожавајућима, примаријус др Милан Златар, начелник поликлиничко-пријемне службе за интерну медицину и кардиологију у Ургентном центру УКЦС, у интервјуу за "Новости" каже да су ове коморске аритмије најопасније:

- Међу њима су најозбиљније коморска тахикардија и коморска фибрилација. Ове аритмије најчешће настају као последица коронарне болести срца те последично прележаног инфаркта миокарда. Узрок могу бити и урођена или стечена обољења срчаног мишића те наследни поремећаји у раду електричних сигналних путева срца.

о Да ли су оне и најчешћи узрок напрасне смрти?

- Да. Коморске или вентрикуларне аритмије су најчешћи узрок за изненадну срчану смрт која се дефинише као смрт која наступи унутар 24 сата од почетка тегоба, али најчешће настаје унутар првог сата. Аритмијски узрок изненадне срчане смрти је доказан у скоро 88 одсто случајева.

о Када је кардиовертер-дефибрилатор опција за лечење поремећаја срчаног ритма?

- Имплантабилни кардиовертер-дефибрилатор је уређај који се користи у терапији поремећаја срчаног ритма који угрожавају живот болесника, и то пре свега у секундарноиј превенцији ради спречавања напрасне и изненадне смрти код болесника који су лечени од најтежих пормећаја ритма тј. од вентрикуларне тахикардије или фибрилације. Дефибрилатори се, такође, уграђују ради примарне превенције напрасне смрти и то код високо ризичних болесника са оштећењима срчаног мишића (исхемијске кардиомиопатије) и код којих је снага срца за истискивање крви (ејекциона фракција) значајно снижена (мања од 35 одсто).

о Шта још постиже дефибрилатор, уз то да спречи срчани застој, тиме и смртни исход?

- Поред високо енергетског електричног шока који стварају и којим прекидају фибрилацију или треперење срчаних комора и срце враћају у нормални ритам, нови уређаји имају могућност прекидања више врста аритмија и то анти-тахикардном стимулацијом којом се шаље вишеструка електрична енергија која надјачава аритмију. Такозвани двокоморни уређаји код којих се електроде уграђују и у преткомору и у комору, могу лечити нападе екстремно успореног рада срца или брадикардије, а такође могу усклађивати рад левог и десног срца код болесника са хроничном срчаном слабошћу.

о Како дефибрилатор коригује срчани ритам и да ли у том смислу постоје ограничења?

- Модерни кардиовертер-дефибрилатори не могу кориговати све поремећаје ритма, али поред спречавања најтежих коморских и по живот опасних аритмија, могу лечити и поједине преткоморске аритмије са великим бројем откуцаја, као нападе веома успореног рада срца.

о Какав је поступак уградње дефибрилатора?

- Техника уградње кардиовертера се не разликује много од уградње стандардног пејсмејкера. Кардиолог у операционој сали у локалној анестезији будном и свесном болеснику који не осећа бол због локалне анестезије, уграђује једну или више електрода преко вена испод кључне кости у срчане шупљине. Рендгенско праћење омогућава увођење електрода у срце. Након провере њиховог рада електроде се повезују са генератором тј. малом кутијицом величине ручног сата који се уграђује, претходним минималним хируршким захватом, у направљену шупљину унутар грудног мишића. Трајање постоперативног болничког лечења је са новом технологијом кардиовертер-дефибрилатора сведено на мање од 24 сата.

о Мења ли се уградњом дефибрилатора комфор пацијента, има ли неких ограничења?

- Уграђени кардиовертер не ремети живог болесника. Сви електрични уређаји и алати у кући или на послу (радио и ТВ апарати, компјутери, микроталасне пећнице, слушни апарати, детектори метала полицијске провере) могу се користити без опасности. Нови кардиовертер-дефибрилатори омогућују болесницима снимање нуклеарном магнетном резонанцом. Такође је важно напоменути да особе са уграђеним кардиовертером могу да живе нормално и без ограничења. Могу несметано да се баве спортом и да путују. Не постоје забране у врсти посла који обављају, а такође нема ограничења у исхрани. Наравно, пошто се најчешће ради о болесницима са обољењима срца, они морају да поштују сва ограничења у свакодневном животу које им је одредио њихов кардиолог.

о Постоје или, ипак, евентуални нежељени ефекти оваквог начина исправљања поремећаја сарчаног ритма?

- Једина ограничења су опрезност и избегавање високонапонских уређаја као што су репетитори, трансформатори или радари. Могући нежељени ефекти уградње кардиовертер-дефибрилатора су: колапс плућа или пнеумоторакс, инфекција на месту уградње, оштећења крвних судова и нерава у околини уградње. Озбиљни нежељени ефекти су веома ретки. Потенцијална мана ових уређаја која се може поправити је испорука електрошокова код аритмија које нису опасне по живот, или испорука прејаких електрошкова који могу бити болни и непријатни за болесника.

о И те апарате, као и пејсмејкере, повремено би требало контролисати?

- Болесници са уграђеним кардиовертер-дефибрилатором морају повремено да контролишу апарат у надлежном пејсмејкер центру због периодичне процене исправности рада као и батерије уређаја.

Ефикаснији од било којих лекова


о Какви дефибрилатори се најчешће уграђују у кардиологији?

- Поред дефибрилатора код којих се електроде уграђују у срчане коморе постоје и другачији уређаји који се уграђују искључиво испод коже. Најчешће се уграђују дефибрилатори са једном електродом, а у нашој земљи се годишње угради око 550 оваких уређаја. Старосне групе могу бити веома различите, али се ови апарати најчешће уграђују старијим болесницима. Многобројне студије су доказале да ови апарати значајно спречавају напрасну срчану смрт код ризичних болесника, и то у огромно већој мери од било којих лекова у терапији аритмија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

САМО ТИ, СИНЕ, РАДИ СВОЈ ПОСАО Славимо Светог Новомученика Вукашина Јасеновачког