ПРЕТЕ НАМ НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ: Корони још није крај, а следећа већ вреба иза угла

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

02. 02. 2023. у 20:56

ПАНДЕМИЈА вируса корона још није завршила, а научници сумњају да идућа већ вреба иза угла. Смртоносне болести попут еболе и нипаха, које су фаталне у 75 одсто случајева, две су највеће претње. Остале опасности које би могле да захвате свет ако им се пружи прилика, укључују птичји грип, кримско-конгоанску хеморагичну грозницу и кугу, преноси Daily Mail.

ПРЕТЕ НАМ НОВЕ ПАНДЕМИЈЕ: Корони још није крај, а следећа већ вреба иза угла

Г.Шљивић

Попис Агенције за здравствену сигурност Уједињеног Краљевства укључује 15 најстрашнијих заразних болести познатих и као заразне болести са великим последицама. На истом таквом попису Кине нашло се седам најпознатијих заразних болести укључујући три соја птичјег грипа.

Иначе, страх од потенцијално разорног птичјег грипа појачан је прошле недеље након што се појавила епидемија међу кунама. Научници већ деценијама упозоравају да је ова болест највероватнији кандидат за покретање сљедеће пандемије због могуће рекомбинације која би могла да доведе до спајања смртоносног соја птичјег грипа са сезонским.

Кримско-конгоанска хеморагијска грозница (ЦЦХФ) је вирусна болест коју углавном преносе крпељи, који могу да буду смртоносни у чак 40 одсто случајева. Болест слична еболи има сличне симптоме на почетку инфекције укључујући бол у мишићима, бол у трбуху, грлобољу и повраћање. ЦЦХФ најшире је пријављивана претња, наведена у 60 различитих земаља, укључујући Афганистан, Аргентину, Хрватску и Португал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и Ђедов мали гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и "Ђедов мали" гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЦЕЛА Србија је још једном уз фудбалску репрезентацију. Вероватно је веома мали број оних који нису пратили трилер меч Србије и Словеније у другом колу групе "Ц" на Европском првенству у Немачкој.

20. 06. 2024. у 20:15

Коментари (0)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура