КРВ У МОКРАЋИ, УРИН НА АНАЛИЗУ: Једноставан тест указаће имате ли разлога за забринутост

И. К.

13. 08. 2022. у 19:50

ПОЈАВА крви у мокраћи значи да би што пре требало да однесете урин на анализу и да урадите уринокултуру.

КРВ У МОКРАЋИ, УРИН НА АНАЛИЗУ: Једноставан тест указаће имате ли разлога за забринутост

Фото АП

Доктор Милица Крављача, нефролог Универзитетског клиничког центра Србије каже да је то почетак утврђивања узрока овог поремећаја који се стручно назива хематурија. Некада и поред свих спроведених испитивања, код око 10 одсто пацијената узрок појаве крви у урину остаје непознат.

- Преглед мокраће је врло једноставан, јефтин и свуда доступан тест - каже др Крављача. - Седимент и њене физичко-хемијске особине указаће на карактеристике црвених крвних ћелија, присуство белих крвних ћелија (леукоцита) или неких других елемената као што су кристали, цилиндри, присуство протеина, што је лекару важан путоказ ка даљим испитивањима.

Позитивна уринокултура је знак инфекције неког дела уринарног тракта - бешике, мокраћне цеви, бубрега, простате.

- Уколико је уринокултура негативна, потребна су даља испитивања - каже наша саговорница. - Тада утврђујемо да ли пацијент пије лекове против згрушавања крви или има поремећај фактора за згрушавање крви, јер то могу бити разлози хематурије. Уколико нема, пацијент се упућује на ултразвук или скенер уринарног тракта. Ако ултразвук укаже на присуство камена, полипа или неке друге промене у уринарном тракту, испитивање и лечење се настављају код уролога.

Стручњаци лабораторије у Крушевцу / Фото С. Бабовић

Нормалан ултразвучни или скенер налаз уринарног тракта пацијента усмеравају нефрологу ради додатних анализа.

- Оне, између осталог, подразумевају имунолошке претраге и одређивање концентрације протеина у мокраћи - каже др Крављача. - Уколико резултати анализа покажу да је разлог хематурије болест бубрега, врло често је потребно урадити биопсију бубрега.

Наша саговорница додаје да је разлог појаве хематурије и оштећење бубрега које настаје због дуготрајне и учестале употребе лекова против болова, а која се најчешће утврђује код особа које имају мигрену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)