КАКО КОВИД 19 ОШТЕЋУЈЕ СРЦЕ: Истраживање показало – протеин короне може довести до повреде срчаног мишића

Ду.К.

09. 08. 2022. у 19:50

У ПОКУШАЈУ да разоткрију модел како САРС-КоВ-2 оштећује ћелије срчаног мишића научници су открили се то дешава путем инфламаторног пута независно од АЦЕ2 рецептора. Сада планирају да истраже како САРС-КоВ-2 изазива упалу у срцу.

КАКО КОВИД 19 ОШТЕЋУЈЕ СРЦЕ: Истраживање показало – протеин короне може довести до повреде срчаног мишића

Фото: Shutterstock

Студије показују да до 62 одсто пацијената хоспитализованих са ковидом доживе повреде срца, а установљено је да су појединци који су се заразили короном, чак и ако нису били хоспитализовани, под повећаним ризиком од кардиоваскуларних обољења. Боље познавање механизма како САРС-КоВ-2 утиче на срце могло би да помогне у развоју нових третмана.

Експерименти сугеришу да шиљасти протеин САРС-КоВ-2 може довести до повреде срчаног мишића кроз запаљенски процес.

- Са клиничке стране је већ познато да инфекција ковид 19 може изазвати повреду срца, међутим, оно што не знамо су механички детаљи како се то дешава. Сумњамо да шиљасти протеин има непознату патолошку улогу - рекао је др Зикијанг Лин, водећи аутор студије и доцент на Масонском институту за медицинска истраживања у Утици, Њујорк. - Наши подаци показују да шиљасти протеин из САРС-КоВ-2 узрокује оштећење срчаног мишића. Зато је важно да се вакцинишемо и спречимо ову болест.

САРС-КоВ-2 улази у здраве ћелије преко свог шиљастог протеина на површини. Протеин шиљака функционише тако што се закачи за рецепторе познате као ензим који конвертује ангиотензин 2 (АЦЕ2) на здраве ћелије, тако да може да уђе у њих. ХКоВ-НЛ63 је такође вирус корона који улази у ћелије везујући се за АЦЕ2 рецепторе. Иако изазива умерене респираторне симптоме, не доводи до повреде срца.

родни имунитет домаћина је прва линија одбране од инвазије патогена, а ћелије срчаног мишића имају сопствену природну имунолошку машинерију. Активација имунолошког одговора тела је неопходна за борбу против вирусне инфекције; међутим, ово такође може нарушити функцију ћелија срчаног мишића и чак довести до смрти ћелије и срчане инсуфицијенције- објаснио је др Лин.

ДВЕ МОГУЋЕ ВЕРЗИЈЕ

- ЈОШ је непознато како би шиљасти протеин активирао инфламаторне путеве као што је ТЛР4. Пред нама је још дуг пут - рекао је др Џејмс Ло, доцент на Медицинском факултету медицинских наука у Катару.

До сада су истраживачи навели два потенцијална начина: прва могућност је да шиљасти протеин директно активира упалу у ћелијама срчаног мишића инфицираних вирусом. Друга могућност је да се шиљасти протеин избацује у крвоток и оштети срце док циркулише.

У овој студији, истраживачи су претпоставили да САРС-КоВ-2 може оштетити срце путем имунолошких одговора који су независни од АЦЕ2. Да би тестирали своју хипотезу, упоредили су способност оба вируса да изазову повреде срца. Открили су да је САРС-КоВ-2 активирао ТЛР4 сигнални пут - главни део природног имунолошког одговора, а ХКоВ-НЛ63 није.

Да би разумели више о томе како активација ТЛР4 сигнализације може утицати на срце, истраживачи су клонирали САРС-КоВ-2 шиљасти протеин и НЛ63 шиљасти протеин и испоручили их мишевима преко адено-повезаног вирусног вектора. Открили су да је САРС-КоВ-2 шиљасти протеин, а не протеин НЛ63, довео до дисфункције срца, хипертрофичног ремоделирања - или другим речима, повећања ћелија и упале срца.

Експерименти са ћелијама срчаног мишића пацова такође су довели до хипертрофичног ремоделирања и повећања нивоа инфламаторних маркера.

Фото Shutterstock

Истраживачи су затим прегледали биопсије срца преминулог пацијента са миокардитисом повезаним са ковидом 19, пацијента који је умро од миокардитиса повезаног са мРНА вакцином и здравог срца. Миокардитис се јавља када се срчани мишић упали.

Док су и спајк протеин и протеин ТЛР4 откривени у ћелијама срчаног мишића и другим типовима ћелија код пацијената са ковидом 19, ниједан протеин није откривен у здравом срцу.

-То значи да када се срце инфицира САРС-КоВ-2, оно ће активирати ТЛР4 сигнализацију. Осим што директно оштећује ћелије срчаног мишића, шиљасти протеин је сам по себи веома запаљен и може изазвати системску упалу која индиректно изазива срчане проблеме - приметио је др Лин.

У међувремену, истраживачи су открили само мали део шиљастог протеина у ћелијама срчаног мишића пацијента са вакцином иРНК и без очигледних знакова ТЛР4. То, приметили су, значи да је мало вероватно да ће вакцине против мРНА изазвати миокардитис преко ћелија срчаног мишића.

БОНУС ВИДЕО - ПОСЛЕДЊЕ ШТО ВИДЕ ЉУДИ КОЈИ УМРУ ОД КОРОНЕ: Доктор из ковид болнице објавио снимак упозорења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)