ЗАСПИТЕ УЗ МУЗИКУ, ИЛИ ТЕЛЕВИЗОР: Зујање у ушима лечи се витаминима, али и лековима

В. Н.

10. 04. 2022. у 19:50

ЗУЈАЊЕ у ушима, тинитус, представља осећај звука у уху без одговарајућег спољашњег надражаја. Углавном се јавља код људи старијих од 50 година, мада и деца и адолесценти могу искусити ово стање. Медицинска истраживања показала су да од зујања у ушима чешће пате мушкарци.

ЗАСПИТЕ УЗ МУЗИКУ, ИЛИ ТЕЛЕВИЗОР: Зујање у ушима лечи се витаминима, али и лековима

Фото: Free Images Pixabay

Најчешћи узрок зујања у ушима јесте оштећење средњег или унутрашњег уха. Код особе која нема тинитус, средње ухо прикупља звучне таласе и проводи их кроз унутрашње ухо, где се таласи претварају у електричне импулсе који се шаљу до мозга. У мозгу, ови импулси се претварају у звук који чујемо.

Међутим, повреда унутрашњег уха, бубне опне или изузетно малих костију у средњем уху могу ометати правилно примање и анализу звукова. Поред повреде, тумор уха или звучног нерва такође може бити узрок зујања у ушима.

Неретко, зујање у ушима се јавља као последица слушања гласне музике или рада са гласним машинама, повреде врата, вилице или главе, инфекције уха или нагомиланог воска у уху. Такође, поједини лекови, попут аспирина, антибиотика, диуретика и антидепресива такође могу довести до појаве тинитуса.

Међу узроцима овог стања су и висок крвни притисак, висок холестерол, кардиоваскуларне болести, анемија, алергије, дијабетес, аутоимуне болести, атеросклероза, хипотиреоза и проблеми са циркулацијом. Отосклероза, абнормалан раст костију средњег уха који доводи до укрућивања малих костију, као и Мениерова болест, повећање притиска течности у унутрашњем уху које се манифестује нападима вртоглавице праћеним повраћањем и исцрпљеношћу, шумом у ушима и губитком слуха, такође су потенцијални узроци тинитуса.

Foto: Arhiva Novosti

- Лечење тинитуса је захтевно и понекад скромних резултата. Тинитус се најчешће лечи лековима који побољшавају циркулацију слушног живца и витаминском терапијом, а код одређеног броја пацијената долази до побољшања након неколико недеља или неколико месеци. Препоручује се да пацијенти избегавају успављивање у потпуној тишини, већ уз музику или звукове са телевизије. Постоје и слушни апарати са такозваним тинитус маскерима, као и разни видови терапије звуком (звучни јастуци који производе умирујуће звукове из природе). Такође, у последње време, за лечење зујања у ушима могу да помогну и антидепресиви, али само када су све остале терапијске могућности исцрпљене - каже др Светлана Ваљаревић, ОРЛ специјалиста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ГЛУМИЦА ПРОШЛА ПАКАО СА КЛИЧКОМ: Одвео је нашу ћерку у Украјину, није желео да је врати, ја сам лечила зависност од алкохола и дроге