ОД ВИШКА МУШКИХ ХОРМОНА, АКНЕ НА БРАДИ: Није довољно да се те бубуљице лече само дерматолошки, мора да се укључи и ендокринолошка терапија

И. К.

18. 01. 2022. у 12:35

ПОЈАВА акни након пубертета сигуран је знак да су хормони у дисбалансу. У том случају, помоћ дерматолога је неопходна само да би санирали последицу, док једино ендокринолог може да открије узрок.

ОД ВИШКА МУШКИХ ХОРМОНА, АКНЕ НА БРАДИ: Није довољно да се те бубуљице лече само дерматолошки, мора да се укључи и ендокринолошка терапија

Фото Shutterstock

Професор др Светлана Спремовић Рађеновић, гинеколог-ендокринолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да постоји више разлога за појаву акни у каснијем животном добу:

- Оне могу да настану услед неравнотеже између андрогених (мушких) хормона, које могу да луче и јајници и надбубрежне жлезде, и естрогена, или зато што мушких хормона има више него што је физиолошки оправдано. То се најчешће дешава код жена оболелих од синдрома полицистичних јајника. Акне могу да избију и услед пада естрогена, што се дешава пред крај репродуктивне фазе живота и у перименопаузи - објашњава докторка.

Иако постоји уврежено мишљење да се "хормонске акне" јављају само на бради, то је заблуда.

- Ретко се ове акне појављују само и искључиво на бради - каже наша саговорница. - Обично их има и на осталим деловима лица, можда су изражене у мањој мери, али су свакако присутне.

Када се акне појаве у пубертету, помоћ дерматолога је драгоцена, али је у старијем добу најпотребнија помоћ ендокринолога.

- Најефикаснија терапија јесте она која делује на узрок поремећаја, а узрок може у овом случају да открије лекар који се бави хормонима - каже професорка Спремовић Рађеновић. - Имамо добру сарадњу са дерматолозима, који препознају овакве пацијенте и пошаљу их на додатно ендокринолошко испитивање.

У случају када су узрок акни полицистични јајници, женама се оне по правилу, заједно са маљама јављају око подбратка.

- То је зато што се вишак мушких хормона преко рецептора везује на она места на кожи где мушкарци имају браду, бркове и маље. Дакле, жене које имају вишак мушких хормона имаће маље и акне око подбратка, наусница, зулуфа, између дојки, на леђима, на централној линији трбуха, око препона и на задњици.

Појава акни у зрелом добу код жена може да буде повезана и са поремећајем менструалног циклуса.

- Стрес додатно погоршава овај проблем, јер активира појачано лучење мушких хормона и из надбубрежне жлезде - објашњава наша саговорница. - Гојазност, такође компликује ситуацију, јер подстиче јајнике да луче још више мушких хормона повећавајући инсулинску секрецију и правећи или погоршавајући инсулинску резистенцију.

КОНТРАЦЕПЦИЈА

СВАКО лечење "хормонских акни" почиње променом начина живота, што практично значи промену начина исхране, смањивања стреса, редовну рекреацију, медицинску козметику и негу лица.

- Уколико су промене на кожи интензивне, или су концентрације андрогена значајно повећане, а жени је потребна и контрацепција, ефикасан начин лечења јесте оралним контрацептивима - каже проф. др Светлана Спремовић Рађеновић.- Одређени типови оралних комбинованих контрацептивних пилула имају додатну здравствену корист да лече акне и смањују маљавост. Ова терапија се наравно, уводи после постављања тачне дијагнозе и под надзором и контролом гинеколога-ендокринолога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ПРЕЛЕПОЈ ЕГЕЈСКОЈ ОБАЛИ: Ексклузиван хотел са одличном услугом, врло специфичан по томе што је смештен на сопствено полуострво