СПАВАМО ДА БИСМО "ОЧИСТИЛИ" МЕМОРИЈУ: Ово су главне сврхе спавања и доброг сна

В. Н.

13. 01. 2022. у 12:45

НЕУРОЛОГ и истраживач Алцхајмерове болести др Скот Смол објашњава да недостатак сна нарушава способност памћења, заправо ствара превише сећања, а резултат је преоптерећен мозак и недостатак простора за стварање нових сећања, па се лакше заборављају и неке важне информације.

СПАВАМО ДА БИСМО ОЧИСТИЛИ МЕМОРИЈУ: Ово су главне сврхе спавања и доброг сна

Фото Shutterstock

Једна од главних сврха сна је да смањимо наша сећања, рекао је др Смол. Практично ми спавамо да бисмо заборавили, што значи, спавамо да би наш мозак могао да уклони непотребне информације.

Мозак се сусреће са хиљадама и хиљадама информација сваког дана, од којих за већину нисмо ни свесни да их обрађујемо.

Мозак је веома добар у памћењу на хиљаде детаља, а већина њих није кључна за наш живот, објашњава др Смол. Када људи не спавају довољно квалитетно, њихов мозак није у стању да уклони ова додатна сећања и задржи само важне ствари, због чега је недостатак сна повезан са неоптималним радним памћењем.

Мозак тих људи је статичан када су у питању информације, каже др Смол и додаје да "они не могу јасно да мисле".

Да његова теорија има смисла, сагласни су многи, јер сан је кључан за подмлађивање свих ћелија, он им даје шансе да се поправе, сасвим је прикладно да време проведено у сањарењу такође може да помогне у фином подешавању наших сећања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (0)

БИЛО МИ ЈЕ МНОГО ТЕШКО: Јелена открила какав је Новак отац