ТЕМПЕРАТУРА СЕ МЕРИ ПРЕ ОБРОКА: Ево које је идеално време да преконтролишете стање организма

И. К.

27. 11. 2021. у 09:26

ВИСИНА телесне температуре један је од кључних показатеља тежине вирусне или бактеријске инфекције. Зато је важно да се мери правилно, како би добили што прецизнији резултат.

ТЕМПЕРАТУРА СЕ МЕРИ ПРЕ ОБРОКА: Ево које је идеално време да преконтролишете стање организма

Фото Shutterstock

Доктор Бранко Јоковић, специјалиста опште медицине Дома здравља "Звездара", каже да је током болести температуру потребно мерити три пута на дан, код одраслих на празан желудац (пре оброка), а код деце након периода мировања:

 - Пушачи пре мерења треба да се уздрже од цигарета бар 20 минута, сви остали 30 минута ако су пили топао или хладан напитак, а 60 минута ако су имали физичку активност и исто толико уколико су се туширали топлом водом. Такође, температура се не мири док сте покривени. Приликом њеног мерења потребно је да будете што мирнији, и трудите се да регија на којој мерите буде чиста и сува, што посебно важи за пазух, будући да се услед знојења, топломер теже фиксира, те постоји ризик да очитане вредности не буду релевантне.

Телесна температура може да се измери различитим врстама топломера заорално,ректалноилиаксиларно (пазушно)мерење.

 - Мерење температуре испод пазуха је најпопуларније, али најмање поуздано - каже др Јоковић.

 - Том приликом врх топломера треба да се стави на средину пазушне јаме, а надлактица остаје приљубљена уз тело.

Доктор Јоковић каже да ректално мерење температуре, најпрецизнији метод, јер представља најприближнију вредност унутрашње температуре тела, али због потенцијалне нелагодности приликом мерења, није адекватан за старију децу и одрасле.

 - Дигиталним топломером може да се измери телесна температуру у устима - каже наш саговорник.

 - Да бисте ово успешно урадили, позиционирајте врх топломера испод језика, а уста држите затворена. Требало би имати у виду да је температура у овој регији нешто виша него под пазухом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)