КОЈИ СУ УЗРОЦИ ПОВИШЕНОГ ДОЊЕГ ПРИТИСКА: Кардиолог Синиша Павловић објашњава

В. Н.

21. 11. 2021. у 15:15

УЗРОК повишеног доњег - дијастолног притиска је задржавање воде у организму, што је честа последица претераног уноса соли, о слабостима овог обољења за "Новости" говори професор доктор Синиша Павловић, кардиолог.

КОЈИ СУ УЗРОЦИ ПОВИШЕНОГ ДОЊЕГ ПРИТИСКА: Кардиолог Синиша Павловић објашњава

Фото З. Јовановић

Узрок повишеног доњег - дијастолног притиска је задржавање воде у организму, што је честа последица претераног уноса соли. Други значајан узрок и непосредно повезани са овим механизмом је гојазност. Мање је познато да гојазне особе имају управо значајно задржавање натријума, и као последицу тога повећан притисак. Изузетно значајан узрок је и континуирани стрес, објашњава доктор Павловић.

Као могућ узрок се наводи и неумерен унос алкохола, мада је људима који злоупотребљавају алкохол прилично тешко објаснити појам "умерен". Углавном повишени дијастолни притисак имају особе које немају никакву или врло слабу физичку активност. Неки од лекова могу да имају ефекат на дијастолни притисак, а од оних који се широко примењују су нестероидни антиреуматици и антидепресиви. Већ дуго је познато да пораст овог притиска може бити и последица коришћења оралних антиконтрацептивних средстава, прецизира кардиолог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

REKREACIJA: Вежбе са степером за јаке мишиће