УПАЛА КАПАКА: Докторка Зора Игњатовић открива зашто се јавља блефаритис и како се лечи

В. Н.

26. 11. 2021. у 11:11

ПРОМЕНА на оку, капку или одмах изнад трепавице има своје име. Блефаритис је назив за упалу рубова очних капака и најчешће се ради о хроничном обољењу, прецизира за читаоце "Новости" докторка Зора Игњатовић, офтамолог-хирург.

УПАЛА КАПАКА: Докторка Зора Игњатовић открива зашто се јавља блефаритис и како се лечи

Фото Приватна архива

Шта су узроци овог обољења и како се лечи?

 - Јавља се обично као последица специфичности коже која је склона зачепљењу нодификованих лојних жлезда које се ту налазе или инфекције око корена трепавица, најчешће стафилококом. У том случају око корена трепавица се могу видети ситни депозити или коларете, објашњава доктор.

Она додаје:

- Ово обољење често веома иритира пацијенте, мада нема штетан утицај по вид. Лечи се појачаном хигијеном капака, скидањем наслага, истискивањем секрета из запушених канала лојних жлезда, чишћењем беби штапићима потопљеним у неки благ шампон или раствор антибиотика, а постоје и специјалне марамице за ову намену. По потреби се узима брис и укључује локална антинбиотска терапија. У случају да се болест често компликује развојем неке врсте чмичка, понекад се укључују антибиотици из групе тетрациклина који се пију две до три недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)