ЗНАЧАЈНА ПОМОЋ ОБОЛЕЛИМА ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ: Развој мобилне апликације за пацијенте

Novosti online

16. 11. 2021. у 12:24

ДРУШТВО мултипле склерозе Србије је у сарадњи са представницима медицинске заједнице и самим оболелима реализовало креирање и развој мобилне апликације "Мој МС Свет", као подршку за особе које живе са мултиплом склерозом, али и за чланове њихових породица.

ЗНАЧАЈНА ПОМОЋ ОБОЛЕЛИМА ОД МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ: Развој мобилне апликације за пацијенте

Фото: ЕПА

Идеја пројекта била је да се на најједноставнији начин демистификује само обољење, да се апстрактни појмови везани за мултиплу склерозу приближе просечном читаоцу, као и да се сам оболели ангажује у борби против ове хроничне и прогресивне болести.

Сама апликација има едукативну улогу и делује кроз три аспекта - као информациона платформа (садржи све важне чињенице у вези са овом болешћу), као алат за самопроцену и праћење прогресије болести (садржи тестове за праћење и процену стања, квиз знања итд.), као и систем за складиштење медицинске документације.

 - Корисник апликације може изабрати да ли се региструје као оболела особа, члан породице или из неког другог разлога. Наравно, један од највећих изазова приликом креирања дигиталних садржаја који прикупљају осетљиве податке јесте заштита и сигурно чување података корисника. Захваљујући исказаном сензибилитету, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу омогућила је потребну ИТ инфраструктуру у најмодернијем државном ДАТА центру, мрежну конективност и доступност, заштиту система, као и помоћ и подршку на путу реализације читавог пројекта - рекла је Драгана Шутовић Илић из Друштва мултипле склерозе Србије на онлајн радионици посвећеној представљању прве мобилне апликације "Мој МС Свет" за све пацијенте оболеле од мулитпле склерозе.

Мултипла склероза је, иначе, подмукла болест и од ње у Србији болује око 9.000 људи. Најчешће се јавља између 20. и 40. године живота, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Ток болести је непредвидив, а жене обољевају два пута чешће него мушкарци.

Апликација "Мој МС Свет" умногоме ће помоћи пацијентима, јер се тиче свега онога што је потребно да знају о својој болести. Лекари често знају да кажу колико нажао пацијенту може да начини погрешно интерпретирана информација или нетачна информација, што се често дешава када се користе непоуздани канали информисања, у смислу неких форума, група и оно што често у шали кажемо "др гугл".

Из тог разлога је проф. др Јелена Друловић, неуролог из Универзитетског Клиничког центра Србије, садржаје у самој апликацији прегледала, исправила, а затим и обогатила, употпунила и учинила јасним просечном читаоцу.

- Едукован пацијент је у предности, јер његово знање утиче на процес лечења у смислу избора терапије у сарадњи са лекаром, односно његово знање утиче на бригу о самом себи, као што је препознавање релапса, прогресије болести, разликовање симптома и знакова, адхеренција на терапију и др. Ми данас живимо у времену дигитализације и она, чини се, све више постаје неопходни чинилац у свим областима, поготово у здравственој заштити. Све више је софтверских решења, која иду ка томе да побољшају лечење. Овакви трендови су бенефит за пацијенте, а бржа и лакша доступност информација коју нуде овакве технологије ће заиста довести до побољшања квалитета услуга у здравству - објаснила је проф. др Друловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика