ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ ЧЕШЋА ДЕПРЕСИЈА: 76 милиона случајева анксиозних поремећаја

В. Н.

26. 10. 2021. у 13:24

РЕЗУЛТАТИ истраживања објављени у научном часопису "Ланцет" сугеришу да је пандемија ковида 19 проузроковала додатних 76 милиона случајева анксиозних поремећаја.

ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ ЧЕШЋА ДЕПРЕСИЈА: 76 милиона случајева анксиозних поремећаја

Фото: Depositphotos

Подаци прикупљени за потребе 48 студија спроведених у 204 земље показују да је прошле године од анксиозних поремећаја патило око 374 милиона људи.

Реч је о повећању од 26 одсто у односу на 2019. годину.

Стручњаци за ментално здравље од самог почетка пандемије, која је драстично изменила животе, упозоравају да ће једна од последица бити и повећан број менталних поремећаја.

То се сада и потврђује.

Испитивање, које су спровели стручњаци показало је да су већем ризику, биле изложене жене, нарочито оне у двадесетим годинама живота.

Додатно повећање ризика је забележено у земљама најтеже погођенима пандемијом вируса корона, а највише у онима у којима је дошло до строгих мера затварања, повећања незапослености и сиромаштва.

Процењује се и да је прошле године у свету број случајева депресивних поремећаја повећан за чак 53 милиона, односно за 28 одсто у односу на 2019. годину.

Истраживачи нису давали процену да ли ће продужавање трајања пандемије, којој се крај не назире, утицати на то да се људи колико-толико адаптирају на живот омеђен противепидемијским правилима, или се очекује додатно повећање менталних проблема услед пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)