ДЕВИЈАЦИЈА НОСА: Докторка Светлана Ваљаревић о отежаном дисању

В. Н.

23. 10. 2021. у 11:13

ОТЕЖАНО дисање које изазивају проблеми носа могу да произведу озбиљне компликације. О томе како се лечи девијација носа и отежаног дисања на једну ноздрву отркива за "Новости" докторка Светлана Ваљаревић.

ДЕВИЈАЦИЈА НОСА: Докторка Светлана Ваљаревић о отежаном дисању

Foto: Arhiva Novosti

- Уколико девијација носног септума значајно утиче на квалитет живота, једино решење је хируршка интервенција, односно операција носног септума коју називамо септопластиком, истиче докторка.

Она додаје:

 - Пацијенти се најчешће плаше јаких болова, немогућности дисања на нос после операције због тампона и ожиљака од оперативног реза, али операција носне преграде спада у рутинске интервенције са незнатним болом и брзим опоравком. Интервенција се ради у општој анестезији, траје око 45 до 60 минута. Септопластика је операција која се ради кроз нос, тако да нема ни спољних шавова ни ожиљака. У нос се стављају тампони који се ваде после два или три дана. Постоперативног бола скоро и да нема, мада су реакције индивидуалне. Хоспитализација траје неколико дана, најчешће док се тампони не изваде.

Пацијент мора да избегава тежу физичку активност четири до шест недеља, док је повратак на посао који не захтева физичке напоре могућ седам до 10 дана након операције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога