ЛЕЧЕЊЕ ОЖИЉАКА МОЖЕ ДА ТРАЈЕ И ГОДИНУ ДАНА: Важно је почети са терапијом одмах после зарастања

В. Н.

18. 10. 2021. у 11:00

ДА би ожиљак од хируршког реза, посекотине или опекотине би што мање приметан најбитније је да се почне са његовом терапијом одмах после зарастања, односно вађења конаца, каже др Лана Ћирковић, дерматолог Завода за кожне и венеричне болести у Београду.

ЛЕЧЕЊЕ ОЖИЉАКА МОЖЕ ДА ТРАЈЕ И ГОДИНУ ДАНА: Важно је почети са терапијом одмах после зарастања

FOTO: Depositphotos

Адекватна хигијена, као и превијање ране, такође су битни јер спречавају појаву инфекције.

 - Упале ране нису реткост током процеса зацељења - објашњава др Ћирковић. - Уколико до тога дође прво је неопходно санирати све знакове инфекције. Најчешће се узима брис ране и по антибиограму прописује одговарајућа локална или системска антибиотска терапија.

Осим одговарајућих препарата за лечење ожиљка битно је и стрпљење. Јер, "пеглање" повређене коже може да траје и до годину дана.

Најчешћи од акни

ОЖИЉЦИ од акни су они за чије санирање пацијенти највише траже стручну помоћ. Докторка Лана Ћирковић каже да се они најуспешније санирају помоћу ласера, хемијских пилинга и комбинацијом микронидлинга и хемијских пилинга.

 - Правилно третирање ожиљака заснива се на свакодневном наношењу препарата - каже наша саговорница. - Ожиљци се могу лечити различитим процедурама и препаратима. У превенцији увећања ожиљака и његовог задебљања добри резултати се постижу коришћењем силиконских препарата. Они могу да буду у облику гела, креме, пена или плочица. Механизам њиховог дејства није сасвим разјашњен, али се верује да се хидрирањем површног слоја коже, повећањем температуре и смањењем губитка течности и трансмисијом кисеоника подстиче правилно стварање везивног ткива.

Код особа које су томе склоне, на ожиљку може да се формира задебљање и да се шири даље од граница првобитне ране. Ова појава се у дерматологији назива келоид.

- Келоиди су врста ожиљка коју дефинишемо као бенигне промене настале умножавањем везивног ткива коже, као последица неадекватног процеса зарастања - објашњава др Ћирковић. - Изгледају као чврсте, напете израслине бледоцрвене или љубичасте боје, сјајне површине, повремено са видљивим капиларима. Могу да настану код предиспонираних особа, након сваке опекотине, операције, абразије, пирсинга, убода и огреботине.

Наша саговорница каже да треба разликовати увећање ожиљка (хипертрофију) од келоида:

 - Хипертрофични ожиљци су издигнути, али не прелазе ивице првобитне повреде, док се келоиди шире изван границе првобитне повреде - објашњава др Ћирковић. - Терапија келоида може да буде хируршка, радио-терапија, криотерапија или локална терапија различитим топикалним препаратима. Најчешће је потребан комбиновани приступ. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)