ДОКТОРКА ЈЕЛЕНА ПЕТРОВИЋ ШУНДЕРИЋ ОБЈАШЊАВА: Колико је опасно када хемороиди крваре?

В. Н.

23. 09. 2021. у 12:00

ХЕМОРОИДИ или шуљеви су међу најчешћим здравственим проблемима савременог човека. Лекари кажу да скоро да нема особе која је старија од 50 година и није бар једном у животу, имала проблем са хемороидима. Ово обољење може да изазове велике компликације, докторка Јелена Петровић Шундерић, хирург, објашњава за "Новости" колико је опасно када хемороиди крваре.

ДОКТОРКА ЈЕЛЕНА ПЕТРОВИЋ ШУНДЕРИЋ ОБЈАШЊАВА: Колико је опасно када хемороиди крваре?

FOTO: Arhiva novosti

 - Хемороиди су нормална анатомска појава и представљају "јастучиће" саздане од прокрвљеног ткива у склопу завршног дела дебелог црева задуженог за избацивање столице. Када дође до њиховог пропадања услед више фактора могу се десити проблеми у виду појаве крви у столици, пролапса (испадања кроз анус), тромбозе, инфекција и слично. Обично се појави светла крв приликом пражњења или брисања након столице. Најчешће је крварење оскудно, али, у зависности од степена хемородалне болести, могу се десити неке компликације, прецизира докторка Петровић Шундерић.

Она додаје:

- Понекад су пацијенти који често трпе овакве тегобе анемични, имају болове, а могу добити и локалну или чак системску инфекцију. Сами хемороиди тешко да могу довести до искрварења, али пролонгирано крварење праћено анемијом може узроковати разне друге системске проблеме. Исто тако, свака појава крви у столици се никако не сме приписати искључиво хемороидима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)