ВИШЕ ПОМАЖЕ АНАЛГЕТИК НЕГО АНТИБИОТИК: Савети за родитеље чија деца пате од упале ушију

И.К.

18. 09. 2021. у 15:00

РОДИТЕЉИ чија деца често пате од упале ушију искусили су много непријатних ситуација, јер је дете изразито нервозно, плачљиво, не може да спава и слабо једе. Да би ток ове карактеристичне дечје бољке био лакши саветује се да се датету да аналгетик и када нема повишену температуру.

ВИШЕ ПОМАЖЕ АНАЛГЕТИК НЕГО АНТИБИОТИК: Савети за родитеље чија деца пате од упале ушију

Фото: Depositphotos

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалсита ОРЛ, Клиничко-болничког центра "Земун" каже да анаглетик смирује бол, што омогућава детету да нормално функционише:

- Овај савет звучи прилично једноставно, али га многи родитељи не примењују, већ чекају да скочи телесна температура да би у терапију укључили аналгетик. То је у случају упале ушију погрешно.

Према речима наше саговорнице, у свакодневној пракси родитељи врло често захтевају прописивање антибиотика да би се детету санирала упала ува или ушију, што најчешће није оправдано:

 - Много је битније да се у овом стању обрати већа пажња на чишћење секрета из носа и одржавање носића проходним, него да се да антимикробни лек - објашњава др Ваљаревић.

Иначе, упала ува међу децом је много учесталија него код одраслих, а за то постоје разлози.

 - Код деце је Еустахијева туба, која повезује шупљине средњег ува и носа, краћа и хоризонталније положена, тако да инфекције из носа много лакше доспевају у средње уво - каже др Ваљаревић. - Осим тога, слузница средњег ува је, поготово код одојчади, дебља него код одраслих, тако да је простор средњег ува лошије вентилиран и боља је подлога за инфекцију. Такође, величина лимфног ткива код деце може да отежава проходност носа и Еустахијеве тубе, што отежава дренажу секрета из средњег ува и повећање могућности за инфекцију.

Због осетљивости дечјег централног нервног система упала ува често је праћена појавом дијареје, повраћања и дехидратације.

- Већина упала ува пролази уз сирупе против бола и температуре, секретолитике, чишћење секрета из носића, довољан унос течности, а само некада је у зависности од клиничке слике, резултата анализа крви и резултата брисева носа неопходно ординирати и антибиотску терапију - саветује наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)