УЗРОЦИ КРВИ У СТОЛИЦИ: Када је потребно урадити додатне дијагностике?

В. Н.

01. 08. 2021. у 10:00

КРВ у столици није ни мало пријатна појава, самим тим, треба да се схвати веома озбиљно и у таквом случају хитно затражи помоћ лекара. Професор доктор Горан Баришић, хирург, објашњава да није нужно да оваква појава означава карцином дебелог црева, али да се углавном раде додатне дијагностике.

УЗРОЦИ КРВИ У СТОЛИЦИ: Када је потребно урадити додатне дијагностике?

FOTO: Arhiva novosti

Најчешће питање је то који разлози могу да буду узрок позитивног налаза за крв у столици.

- Тест на невидљиво (окултно) крварење се најчешће ради у оквиру програма раног откривања карцинома дебелог црева. Овај тест детектује минималне количине крви у столици али не може да укаже на тачан извор крварења. Стога је у случајевима када је тест позитиван потребно урадити додатну дијагностику, најчешће колоноскопију. Тест може да буде позитиван код особа које имају карцином и/или полипе на дебелом цреву, али и због других патолошких стања као што су желудачни улкус, хемороиди, дивертикулоза колона итд.

Доктор наглашава да тест може да буде позитиван и услед гутања крви као и након интервенције на зубима или код крварења из носа. Чак и поједине врсте хране могу код неких тестова утицати на резултате. Особе које имају видљиву крв у столици не треба да раде овај тест већ да се јаве лекару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)