ПОЈАВА херпеса углавном се повезује са падом имунитета, а неки људи често то повезују са неким "јачим ударом" на организам. Међутим то је само тренутно мања контрола вируса који већ одавно постоји у организму.

Nebo

11.07.2021. 15:00

@Ljiljana - Лизин омета апсорпцију аргинина који је главни хранљиви састојак за херпес. Управо због ове особине, истражен је ефекат лизина на контролу херпеса. Лизин треба узимати 500 мг 3-4 пута дневно, а на почетку првих симптома и до 3 г дневно. У исто време треба смањити храну богату аргинином (бадеми, ораси, кикирики, лешници, чоколада, желатина ...). Важно је започети узимање лизина што је пре могуће, када се појаве први симптоми, јер је опоравак много тежи ако се инфекција разбукта и створе мехурићи и чиреви. У случају инфекције херпесом, препоручује се узимање лизина, заједно са витамином Ц са биофлавоноидима, цинком и већим дозама комплекса витамина Б. Директна примена лизина на херпес такође може бити корисна.