ОДЛАГАЊЕ ОПЕРАЦИЈЕ ВОДИ У НЕПЛОДНОСТ: Оптимално је да се захват на неспуштеном тестису обави у узрасту од девет месеци до годину и по дана

И.К

06. 07. 2021. у 14:00

НЕСПУШТЕНОСТ тестиса и друге гениталне аномалије код новорођених дечака све су учесталије.

ОДЛАГАЊЕ ОПЕРАЦИЈЕ ВОДИ У НЕПЛОДНОСТ: Оптимално је да се захват на неспуштеном тестису обави у узрасту од девет месеци до годину и по дана

Фото: Депозит

Разлог је, кажу стручњаци, у штетном утицају које са собом носи савремен начин живота који омета ставарање и деловање хормона. Други битни фактори су генетска условљеност, превремено рођење, близаначка трудноћа, телесна маса на рођењу мања од два и по килограма, дијабетес као и алкохолизам и пушење у трудноћи. Операција у санирању овог здравственог проблема је нопходна јер у супротном може да се развије неплодност и карцином тестиса.

- Дијагноза неспуштених тестиса се поставља клиничким прегледом, када се одређује њихова позиција, величина и развијеност - каже др Слободан Џамбасановић уролог-хирург Института за мајку и дете. - На основу прегледа лекар доноси одлуку којом оперативном техником ће бити обављена операција.

Главна последица у случају неспуштености тестиса је поремећај њихове грађе и функције. То практично значи да не могу да производе сперматозоиде. Осим тога, постоје бројни докази о повезаности неспуштености тестиса и ризика од неплодности, односно карцинома тестиса у каснијем животном добу.

- Ризик од карцинома тестиса је четири пута већи у односу на општу популацију али се ризик смањује у значајној мери ако се операција обави у оптималном узрасту - каже др Џамбасановић.

Наш саговорник објашњава да је оптимално да се операција неспуштеног тестиса обави у узрасту од девет месеци до годину и по дана. Уколико се оперише у каснијем узрасту, у каснијем животу очекује се мања продукција сперматозоида. После 15. године операција се не препоручује због ризика од малигнитета, већ неспуштени тестис мора у целости хируршки да се одстрани. Оперативно лечење неспуштеног тестиса смањује ризик од каснијих компликација, али га не елиминише у потпуности. Зато је неопходна редовна контрола оперисане деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)