СПОРИЈА ВОЖЊА У БЛИЗИНИ ШКОЛА: Марко Ковачевић на конференцији поводом УН недеље безбедности на путевима

В. К.

19. 05. 2021. у 18:48

ПРЕДСЕДНИК Општине Никшић, Марко Ковачевић, учествовао је на Зyм конференцији, поводом Шесте Глобалне УН недеље безбедности на путевима, која се обележава од 17. до 23. маја ове године.

СПОРИЈА ВОЖЊА У БЛИЗИНИ ШКОЛА: Марко Ковачевић на конференцији поводом УН недеље безбедности на путевима

Фото: Зум принтксрин

Поред представника Уједињених нација, конференцији су присуствовали градоначелници Београда, Скопља и заменица градоначелника Тиране. Конференција је била посвећена стварању квалитетног правног оквира и доношењу одлука за ограничење брзине до 30 км/ч у урбаним срединама, пре свега у близини школа, истиче се у сапшђтењу. 

Овом приликом, председник Ковачевић је истакао потребу да се и у Никшићу уведе ово ограничење из више разлога. Као прво, велики број основних и средњих школа у Никшићу у ужем градском језгру излази на булеваре са четири траке, што значи да је ту фрекфентнији и гушћи саобраћај, и то представља опасност по децу. Такође, у овим деловима града неопходно је унапредити светлосну сигнализацију.

Председник Ковачевић је нагласио да је у самом центру града због великог броја значајних институција (Општине, Суда, банака, супермаркета, Градске пијаце) превелика концентрација возила, а врло мало простора за паркирање и да овом проблему треба приступити студиозно и наћи адекватна рјешења. 

Такође,  учесници у саобраћају из улица Народних хероја, Новака Рамова, Јосипа Сладеа, (које излазе на булевар Вука Мићуновића) имају проблем да се укључе у саобраћај, тако да је и на овој локацији потребно поставити неопходну саобраћајну сигнализацију.   Због неадекватне ширине Улице Вука Караџића, потребно је приступити њеном проширењу, како би се обезбиједила што већа сигурност у саобраћају, казао је председник Марко Ковачевић и истакао да је један од кључних проблема у Општини Никшић непостојање бициклистичке стазе и адекватне пешачке зоне.

На крају, председник Општине је закључио да ће се Општина Никшић потрудити да имплементира све добре праксе, понуди нова решења, а свакако ће се залагати и за смањење брзине у рејонима школа и густо насељених места на 30 км на час као и примену Стокхолмске декларације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)