ПОСЛЕ НАЈАВЕ БОЈКОТА ДПС: Кривокапић без већине за смену министра Лепосавића, најављује нову реконструкцију Владе

В. КАДИЋ

18. 05. 2021. у 19:09

ПРЕМИЈЕР Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је да је реконструкција Владе једна од опција уколико његова иницијатива за смену министра правде Владимира Лепосавића не добије већину у Скупштини, после најављеног бојкота Демократске партије социјалиста.

ПОСЛЕ НАЈАВЕ БОЈКОТА ДПС: Кривокапић без већине за смену министра Лепосавића, најављује нову реконструкцију Владе

Фото: Скупштина Црне Горе

- Ако имате само једну опцију, онда и не треба да играте на ту опцију. До проблема не би могло ни доћи да Црна Гора има закон о Влади - рекао је црногорски премијер, који одлуку ДПС да не присуствује скупштинској седници када се буде гласало о смени Лепосавића оцењује као покушај дестабилизације. - Политичке игре трају од 30. августа. Тако да је то још један покушај, који очигледно долази са адресе ДПС који не жели да учествује у разрешењу, а покреће питање Сребренице и жртава које боле сваког човека. То је лицемерје, одраз политичке културе Црне Горе.

Шеф посланичког клуба ДПС Данијел Живковић рекао је на конференцији за новинаре да та партија у наредном периоду неће учествовати на седницама парламента и његових тела "због бахатог и безобзирног понашања владајуће већине".

Предлог за смену министра правде Лепосавића премијер је Скупштини доставио 6. априла, након што је Лепосавић у парламенту, одговарајући на посланичка питања "релативизовао геноцид у Сребреници". Кривокапић је у образложењу предлога навео да је министрово јавно деловање одступало од званичних ставова Владе и споразума представника победничке већине на изборима потписаног 8. септембра прошле године. Двадесет дана касније Социјалдемократска партија предала је интерпелацију којом се тражи разрешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића.

КРЕНУЛИ ПА СТАЛИ

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Дритан Абазовић казао је да ДПС подржава "негирање геноцида" тиме што неће присуствовати седници Скупштине када се буде гласало о смени Лепосавића.

- Само су покренули причу, нису успели да је доведу до краја, а и саучесници су у томе у смислу политике из 1995. године - рекао је Абазовић.

Интерпелацију је потписало свих 40 посланика опозиције (парламентарна већина има само један мандат више). С обзиром на то да ДПС неће бити у парламенту у тренутку гласања, а да је Демократски фронт најавио да неће подржати инцијативу, то значи да нема потребне већине за смену. Уставом је прописано да се премијер и чланови Владе бирају и разрешавају већином гласова свих посланика, за што је потребна подршка 41 представника народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)