УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ ОДЛУЧИЛО: Споменица постхумно Душку Јовановићу

В. К.

18. 05. 2021. у 12:48

УДРУЖЕЊЕ новинара Црне Горе одлучило је да прву Споменицу поводом 150 година постхумно додели Душку Јовановићу, власнику и главном и уреднику “Дана”, који је 27. маја 2004. године убијен испред своје редакције.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА ЦРНЕ ГОРЕ ОДЛУЧИЛО: Споменица постхумно Душку Јовановићу

Фото: Архива

Јовановић је велика жртва у времену када је било опасно писати, а посебно против тадашње власти на чијем челу је био ДПС. УНЦГ сматра да његова жртва не сме бити заборављена и јубилеј 150 година новинарства је прави повод да Споменица постхумно буде уручења његовој породици.


Тихомир Бурзановић, председник УНЦГ, Споменицу је уручио Данијели Павићевић, сестри Душка Јовановића.

-Прошло је 17 година од када је сурово убијен мој брат Душко за време диктаторске власти Мила Ђукановића. За то време све је урађено да убице и налогодавци остану недодирљиви. За мене и нашу породицу 30. август је дио остварења нашег сна и нада да ће зид ћутања након 17 година коначно бити срушен. Поруке такве садржине добила сам и од најзначајнијих представника нове владе Црне Горе. Чињеница је да смо се за те промене борили од првог тренутка и да смо платили највишу могућу цену ради изградње праведније, поштеније и часније Црне Горе, која једино тако може и мора бити вечна. У темељу такве Црне Горе Душко је себе уградио. Поштовани пријатељи и колеге, са искреном жељом да црногорско новинарство постане и остане чврст браник такве Црне Горе, честитам вам јубилеј – 150 година новинарства, изражавам захвалност Удружењу новинара Црне Горе на додели Споменице мом брату и обавештавам вас да ће заузети место на зиду поред његове фотографије - рекла је Данијела Павићевић.

Тихомир Бурзановић је истакао да је велика част да прва Споменица поводом 150 година новинарства у Црној Гори буде уручена породици Душка Јовановића чиме је исправљена 17-годишња неправда према Душку.

-Жао ми је што Споменицу уручујемо његовој породици, а не њему, али живот је тако хтео - приметио је Бурзановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)