ТУЖБА ДРЖАВИ ОД ТЕРОРИСТЕ: Црна Гора пред судом због несуђених власника малих хидроелектрана

М. СЕКУЛОВИЋ

15. 05. 2021. у 08:38

ЈЕДАН од оснивача терористичке ОВК, Фљорин Краснићи (57), кога део медија у Црној Гори представља бизнисменом и држављанином САД, успео је да на суд изведе државу Црну Гору.

ТУЖБА ДРЖАВИ ОД ТЕРОРИСТЕ: Црна Гора пред судом због несуђених власника малих хидроелектрана

Илустрација / Фото Борба.ме

У Привредном суду у Подгорици почело је суђење по тужби конзорцијума који предводи Краснићијева фирма Plava Hydro Power, која преко адвокатице Ане Ђукановић, сестре председника Црне Горе Мила Ђукановића, тражи обештећење јер није могао да изгради две мале хидроелектране на Ђуричкој реци на подручју Плава. Укупна инвестиција процењена је на 12 милиона евра.

Конзорцијум је тужбу против државе, са захтевом за обештећење, поднео 4. децембра прошле године, баш на дан када је изабрана садашња Влада Црне Горе, која је 29. децембра усвојила закључак којим раскида тај и још неке уговоре. Додуше, влада Душка Марковића је још 2019. године исказала намеру да раскине уговор јер је инвеститор кршио уговорене обавезе, али од тога није било ништа, баш као ни од поступка мирног решавања спора код Центра за алтернативно решавање спорова.

Нема сумње, промене које ће уследити убрзо у црногорском правосуђу могле би да на површину истерају маглу око доласка овог "бизнисмена" у Црну Гору, у Дворе Балшића у Улцињу, где је седиште његове фирме са којом је Краснићи већ учествовао у градњи мале хидроелектране у Мајсторовини код Бијелог Поља.

Краснићијев долазак на север Црне Горе, у околину Плава, довео је до консезуса међу припадницима православне, муслиманске и католичке вероисповести, који се противе изградњи хидроелектране.

НАОРУЖАВАО ОВК

КРАСНИЋИ је ван Космета постао познат по улози у документарном филму "Бруклинска веза", сведочењу о себи као једном од оснивача терористичке ОВК и њеном финансијеру. Према сопственом признању, сакупио је и за 30 милиона долара купио у САД и као "хуманитарну помоћ" извезао на Космет огромне количине оружја за ОВК, у време када су власти САД ту злогласну организацију третирале као терористичку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)