ИМЕНА ПО ЗНАМЕНИТИМ НОВЉАНИМА: У Херцег Новом именују улице и постављају бисте заслужним грађанима (ФОТО)

В. ВУЈНОВИЋ

14. 05. 2021. у 18:33

СПОМЕН - биста Стевану Раичковићу на Топлој, спомен плоче херцегновским задужбинарима Ани и Миливоју Злоковићу у Бијелој, улице које ће називе добити по значајним Новљанкама и Новљанима, само су део Програма за постављање спомен обележја на подручју херцегновске општине.

ИМЕНА ПО ЗНАМЕНИТИМ НОВЉАНИМА: У Херцег Новом именују улице и постављају бисте заслужним грађанима (ФОТО)

Фото: В. В.

Секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало објаснила је да су задовољени сви формални, законски предуслови да овај Програм усвојен прошле године буде реализован.

Из Секретаријата су у протеклом периоду интензивно комуницирали са ресорним Министарством и Комисијом за постављање спомен обележја, те од Владе Црне Горе прибавили сагласност за давање назива улици по кошаркашици Гордани Богојевић Ковачевић и постављање спомен-бисте Стевану Раичковићу, што је било обавезно јер од њихових смрти није протекло више од 20 година.

Именовање улица требада буде допринос културном туризму, али и прилика да херцегновски школарци, грађани гости буду упознати са знаменитим личностима града.

- Веома је било важно да се присетимо знаменитих Новљана, да негујемо културу сећања јер,култура нису само манифестације и фестивали, већ морамо да се осврнемо на све оне људе који су у претходном периоду оставили значајан траг у култури и нашем сећању. Овај Програм управо је вредновао такве личности, објашњава Замбелић Пиштало.

Да у Херцег Новом оживљава култура сећања потврђује чињеница да је у претходном периоду Херцег Нови коначно добио спомен-плочу у част Зука Џумхура, улицу задужбинарке Елизе Ломбардић, а ускоро би требало да буду постављене спомен-бисте првом херцегновском градоначелнику Јефту Гојковићу и споменик Мирку Комненовићу такође једном од најзначајнијих новских начелника, али и хуманисти, добротвору, задужбинару.

Међу онима који ће добити улице током ове године су Пјер Лоти, француски морнарички официр али и књижевник, песник заљубљен у Бокељку, Пасквалу Ивановић, затим Лесо Павковић, Илија Кишић у Зеленици, Младен Црногорчевић, Кирило Цвјетковић, Мирослав Штумбергер у Баошићима, Петар Желалић, Петар Шеровић, владика Симеон, Даница Попивода и Игњатије С. Злоковић у Бијелој, Миливој и Ана Злоковић, др Симо Милошевић и Мато Ђурановић у Каменарима, а Петар Замбелић на Луштици.

Херцег Нови је у местима дуж ривијере коначно добио и улицу Мимозе, Храстову, Кумборских рибара и Обалу Црвених морнара,

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)