УРА И БЕЧИЋ ПРИХВАТАЈУ БИЧ ЗВАНИ СРЕБРЕНИЦА: Како је злочин у источној Босни поново злоупотребљен за обрачун у Скупштини Црне Горе

М. СЕКУЛОВИЋ

13. 05. 2021. у 08:38

ПОДРШКУ Бошњачкој странци да на дневни ред црногорског парламента пре два дана угура Резолуцију о геноциду у Сребреници дали су ДПС Мила Ђукановића, СДП и СД, странке осталих мањина, као и УРА Дритана Абазовића.

УРА И БЕЧИЋ ПРИХВАТАЈУ БИЧ ЗВАНИ СРЕБРЕНИЦА: Како је злочин у источној Босни поново злоупотребљен за обрачун у Скупштини Црне Горе

Фото Архива

Посланици око Демократског фронта били су против, а Демократе Алексе Бечића остали су уздржани.

Иако је Скупштина Црне Горе већ једном усвојила сличан документ, ова тема ће поново бити пред парламентарцима. Шеф посланичког клуба ДФ Славен Радуновић позвао је посланицу Бошњачке странке Кенану Струјић Харбић да се у парламенту баве политиком, а не да им једина политика буде - Сребреница.

- Не утерујте страх тако што идете кроз Скупштину са бичем који се зове Сребреница. Нема потребе за то. Поштујем бошњачке жртве и све друге. Немојте више злоупотребљавати те људе - рекао је Радуновић, реагујући на позив Харбићеве да 11. јула делегација Владе и посланици посете Сребреницу и поклоне се жртвама злочина који се тамо десио.

Образложење резолуције

- ЗАБРИЊАВА да се и након 25 година од геноцида и потписивања Дејтонског споразума, овај трагичан догађај покушава злоупотребљавати у дневнополитичке сврхе, служећи као упориште националистичким структурама за негирање геноцида, величање правоснажно осуђених ратних злочинаца, застрашивање и нетолерантност према мањинским народима. Зато је суочавање са прошлошћу, подршка жртвама, посвећеност правди и демократским процесима, од суштинске важности за трајно помирење и просперитет у региону. Усвајањем ове резолуције, Црна Гора као пуноправна чланица НАТО показује посвећеност европским и евроатлантским вредностима - пише у образложењу.

Фото АВАЗ

Причу о злочину у овом месту актуелизовали су посланик Ђукановићевог ДПС Драгутин Паповић, либерал Андрија Поповић, Ервин Ибрахимовић (Бошњачка странка), Дамир Шеховић (СД), Рашко Коњевић (СДП) и Генци Ниманбегу и Фатмир Ђека из албанских партија. Они питање Сребренице нису помињали током вишедеценијске владавине Ђукановићевих социјалиста.

- Резолуција је једном изгласана 2009. Ово је беспотребно покретање тема за које знамо да праве поделе међу грађанима Црне Горе. Видимо да су претходних дана у Сребреници формирале власт српске и бошњачке странке и да нису једни другима постављали то питање.

Намере Дритан Абазовић, Здравко Кривокапић и Алекса Бечић, Абазовић и Кривокапић / Фото Танјуг-АП

Не видим зашто би га онда ми из Црне Горе постављали. Бошњачка странка злоупотребљава мртве у Сребреници у политичке сврхе сваки пут кад у Црној Гори треба да се обелодане непочинства коалиционе дружине ДПС, у којој је учествовала и Бошњачка странка, као што је и сада Тужилачки закон - сматра посланица НСД Јелена Божовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Veselin

14.05.2021. 09:56

Sta hoće muslimani hoćemo da se u skupstini glasa za rezoluciju o genocidu muslimana u Velici gde je pobijeno 814 ljudi zena i djece 28 jula 1944 g gde su ubijali bajonetima trudne žene a ne Srebrenica gde su žene i deca odvedeni autobusima za Sarajevo