СВЕ БЛИЖИ "ИСПРАЋАЈ" СТАНКОВИЋА И КАТНИЋА: Скупштина усвојила измене Закона о државном тужилаштву, опозиција бојкотовала гласање

И. Д. С.

13. 05. 2021. у 06:34

ЦРНОГОРСКИ парламент јуче је усвојио измене и допуне Закона о државном тужилаштву, чиме су се, према речима скупштинске већине, створили услови да се "точак правде у Црној Гори почне кретати у правом смеру".

СВЕ БЛИЖИ ИСПРАЋАЈ СТАНКОВИЋА И КАТНИЋА: Скупштина усвојила измене Закона о државном тужилаштву, опозиција бојкотовала гласање

Фото Архива

Сходно новом закону, Тужилачки савет ће убудуће чинити четири државна тужиоца са сталном функцијом, које бира конференција државних тужилаца и пет угледних правника које бира Скупштина Црне Горе. Новим одредбама отвара се могућност смене специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића и излазак из в. д. стања у Врховном државном тужилаштву на чијем челу је још Ивица Станковић.

За измене закона гласао је 41 посланик парламентарне већине, док опозициони посланици нису присуствовали гласању.

Из ДПС су се огласили саопштењем уочи гласања за закон који доноси промене у тужилаштву, у којем су још једном казали да власт жели партијску контролу над тужилаштвом.

- Кључна промена коју су партије владајуће коалиције унеле у постојећи Закон о Државном тужилаштву је промена састава Тужилачког савета који бира специјалног тужиоца и остале тужиоце. Савет би требало да има 11 чланова, по пет из редова тужилачке организације и "угледних правника" које би бирала Скупштина и један представник Министарства правде.

ОДБИЈЕНИ АМАНДМАНИ РАДУЛОВИЋА

ОДБОР за политички систем и правосуђе није прихватио амандмане посланика Бранка Радуловића (ПзП) на Предлог измена Закона о државном тужилаштву, након чега је он напустио седницу. Радуловић је рекао је да ће почети да преиспитује односе, али да је последњи који ће рушити власт.

- Не желим да будем први, али не желим ни да будем тастер посланик - казао је Радуловић.

Током расправе из редова опозиције изнели су оптужбе да изменама Закона о Државном тужилаштву парламентарна већина жели да тужилаштво стави под политичку контролу са циљем да се тиме таргетирају политички неистомишљеници, те да се њима успорава пут Црне Горе ка Европској унији.

Суротно томе, потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је да се ради о системском закону који може да унапреди црногорски правни систем и да се дошло до решења која су усаглашена са праксом ЕУ.

Абазовић је оценио да је амбиција парламентарне већине и Владе Црне Горе да за годину дана испоручи резултате у области владавине права, односно у борби против организованог криминала и корупције, те да су измене закона о тужилаштву усклађене са европским стандардима. Ипак, ДПС је измене Закона назвао "уцењивачким законом", због услова ДФ којим неће подржати ниједан од закона пре усвајања тих измена, те у тој партији очекују опомену Европске комисије према владајућој већини.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)