НА ДАН КАД ЈЕ РОЂЕН, ТУ ЈЕ ПОСАЂЕН ОРАХ: У Подгорици отворен парк посвећен Ђорђу Балашевићу (ВИДЕО)

Танјуг

12. 05. 2021. у 00:30

У ПОДГОРИЦИ је вечерас свечано отворен парк посвећен недавно преминулом кантаутору Ђорђу Балашевићу.

НА ДАН КАД ЈЕ РОЂЕН, ТУ ЈЕ ПОСАЂЕН ОРАХ: У Подгорици отворен парк посвећен Ђорђу Балашевићу (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Симболично, као у Балашевићевој песми "На дан кад сам рођен, ту је посађен орах" градоначелник Подорице Иван Вуковић и директорка градског предузећа Зеленило Даца Поповић, на његов рођендан, посадили су орах и предали грађанима на употребу још један нови парк, преноси РТЦГ.

Градоначелник је поручио да је Подгорица одлучила да се "Панонском морнару" одужи на овај начин и овековечи успомену на њега.

У тематском парку, који се простире на 7.000 метара квадратних посађено је 68 садница дрвећа од којих свака симболизује по једну годину живота Балашевића, а све посађене врсте опеване су у његовим песмама (кестен, дуд, бадем, дуња, липа, чемпрес), док се алеја багрема већ налазила на овом простору.

Такође, посађено је и више од 80 садница жбуња, перена, ружа, рузмарина, а трава је посејана на свим слободним површинама (5.600м2).

Фото: Принтскрин

У парку су изграђене стазе од ризле, три бетонска платоа, уграђено је 19 парковских клупа као и четири љуљашке за одрасле и три за децу.

У парку је дуж пешачких стаза постављено 11 табли са стиховима најпознатијих Балашевићевих песама.

Парк је и осветљен, а укупна вредност радова износи око 100.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Zrenjaninac

12.05.2021. 01:40

Bravo, Crnogorci. Hvala Vam za sećanje na našeg pesnika ravnice i dobrih ljudi. Ovi naši su se izgubili u svemiru "Čekajići Montenegro expres". Niko ni ulicu, ni trg, ni park, a kamoli most na Begeju ispod kojeg je zaprosio Olju da nazove njegovim imenom. Hvala Vam još jednom.Naše "bitange nevolem".