ЗДРАВКО СА МИЛОМ УВЕО СРЕБРЕНИЦУ У СКУПШТИНУ: Део нове власти у Црној Гори ставио на дневни ред парламента резолуцију о геноциду

В. К. - С. С. Р.

11. 05. 2021. у 21:01

ДНЕВНИ ред седнице Скупштине Црне Горе, на којем се налази и захтев премијера Здравка Кривокапића за смену министра правде Владимира Лепосавића због изјаве да ће рећи да је у Сребреници био геноцид када се то недвосмислено докаже, "појачан" је у уторак и - Предлогом резолуције о геноциду у Сребреници.

ЗДРАВКО СА МИЛОМ УВЕО СРЕБРЕНИЦУ У СКУПШТИНУ: Део нове власти у Црној Гори ставио на дневни ред парламента резолуцију о геноциду

Фото Скупштина.ме

Овај документ уврштен је у теме расправе на захтев посланика Ервина Ибрахимовића из Бошњачке странке.

- Оправданост иницијативе је свакодневна. Ми у држави која је лидер у ЕУ интеграцијама доживљавамо пораст негирања геноцида. Овај дом не сме дозволити промоцију ратних злочинаца. Ово није усмерено против једног народа, већ је циљ помирење и суочавање са прошлошћу, а без тога не можемо помирити регион - рекао је Ибрахимовић.

Против предлога да се резолуција нађе на дневном реду гласало је 15 посланика окупљених око Демократског фронта, "за "је било 42 парламентарца из табора остатка власти, ДПС и мањина, док је 21 трибун био уздржан.

Црногорски парламент осудио је 10. јула 2009. године масовни злочин у Сребреници. Тиме је Црна Гора постала прва земља у региону која је прихватила резолуцију Европског парламента о геноциду у варошици на истоку БиХ.

После пада са власти странке Мила Ђукановића, у новом сазиву парламента, крајем прошле године, било је покушаја да се прогура још једна резолуција. Тада су посланици власти гласали против, али је сада прошла и о њој ће се изјашњавати.

Председница Јеврејске заједнице Црне Горе Нина Офнер Бокан рекла је у уторак да су реакције на изјаву министра правде Лепосавића о Сребреници "покушај политичког убиства човека који је све, само не негатор злочина".

- Доживљавам га као човека с крајње истанчаним сензибилитетом за потребе националних и верских мањина, те као убеђеног хуманисту с искреним и стварним поштовањем за страдање сваког појединца, а камоли за хиљаде људских жртава - саопштила је Боканова пре седнице на којој је последња тачка дневног реда смена Лепосавића.

Она је навела да је важно подсетити јавност да је Лепосавић нагласио да не негира геноцид нити да има права на то.

- Камо лепе среће да негатори Холокауста признају злочине и масакре који су направљени над припадницима мог народа, да се поклоне пред патњом жртава и изразе саучешће потомцима, као што је министар Лепосавић урадио када су у питању жртве Сребренице! Негатори Холокауста не само да негирају да се сам геноцид над Јеврејима икад десио - него понекад иду тако далеко да покушавају да присвоје статус жртве за присталице злочиначке идеологије - закључила је Боканова.

ОДБРАНА СА КОСОВОМ

МИНИСТАРКА одбране Црне Горе Оливера Ињац рекла је у уторак да се нада да ће у наредном периоду бити створени услови за "јачање одбрамбене сарадње Црне Горе и Косова".

Она је разговарала са министром одбране тзв. Косова Армендом Мехајем којем је честитала на недавном именовању.

"ЦВЕТ СРЕБРЕНИЦЕ"

Посланици опозиције у црногорском парламенту носили су "цвет Сребренице", који су добили од колегинице Кенане Хербић из Бошњачке странке, у знак подршке невладиној организацији у БиХ "Мајке Сребренице".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

TROJANSKI KONJ EU I AMERIKE

11.05.2021. 21:53

CASNI CRNOGORCI, DZABA STE SE SMRZAVALI NA LITIJAMA, cak su poneki i zivotm platili. Nacisti vam se nece skinut sa grbace, (ni vama ni nama) dok pravoslavlje na balkanu ne iskorene.

Veselin

11.05.2021. 22:38

Mi u Crnoj gori koji živimo trazimo da se u Skupštini donese zakon o Genociidu Muslimana koji su 28 jula 1944 g u selu Velici pobili svo stanovništvo i žene i decu od 814 pobijenih.E ovo je genocid a ne Srebrenica gde su žene i deca u autobusima poslati za Sarajevo.