ПОЛИТИКА ВАН СУДОВА: Сет закона о државном тужилаштву на дневном реду седнице парламента Црне Горе

В. К.

12. 05. 2021. у 07:39

НАКОН што је Венецијанска комисија дала мишљење на измене тужилачких закона (није негативно), дугочекани закони нашли су се на дневном реду Скупштине Црне Горе.

ПОЛИТИКА ВАН СУДОВА: Сет закона о државном тужилаштву на дневном реду седнице парламента Црне Горе

Фото Скупштина ЦГ

Венецијанци су оценили да је неопходно осигурати да Тужилачки савет не буде политизован, а да би нови вршилац дужности врховног државног тужиоца требало да буде изабран из реда државних тужилаца, а не ван тужилаштва. Посланик Демократске партије социјалиста Данијел Живковић позвао је парламентарну већину да то законско решење повуче из скупштинске процедуре, што није прихваћено.

Потпредседник Владе Дритан Абазовић оценио је да је мишљењем ВК "завршена сага о Тужилаштву", док се јуче тим поводом огласио и Тони Пицула, известилац Европског парламента за Црну Гору који је рекао да измена тужилачких закона није другоразредно политичко питање, већ је у сржи судског система.

Славен Радуновић, Фото Архива

- Судско законодавство треба да буде ослобођено политичког утицаја и мислим да је ВК дала критичке напомене, обезбеђујући простор за компромис. Не желим да коментаришем тумачења различитих црногорских политичара из Владе или опозиције, али изражавам и даље опрез јер не знамо како ће тећи дебата у парламенту - поручио је Пицула.

Предложене измене и допуне Закона о државном тужилаштву у складу су с Уставом и правним системом Црне Горе, оцењено је на седници скупштинског Законодавног одбора. Из Демократског фронта кажу да је све боље од стања које је тренутно, а из опозиције мисле супротно.

- Усвајање тужилачких закона могло би успорити или чак зауставити процес европских интеграција с једне стране, а с друге, отворило би поглавље нове дестабилизације у држави - сматра посланица СДП Драгиња Вуксановић Станковић, супруга в.д. ВДТ Ивице Станковића.

КОНГО У ЕВРОПИ

Славен Радуновић, посланик Демократског фронта, најавио је покретање процеса који су неминовни, па и када су тужилачки закони у питању.

- Точак правде треба да се окреће у правом смеру, а не у рикверц, као до сада. Тужилачки савет није показао проактиван приступ у остварењу циљева. Дуже од годину дана имамо в. д.стање тужилаштва, што је недопустиво. Ми смо Конго у Европи кад је владавина права у питању - казао је Радуновић.

Сличног су става и у ДПС. Посланик те партије Андрија Николић отишао је корак даље.

- Немојте да атакујете на Устав и да рушите принцип поделе власти, јер онда долазимо у фазу у којој ћете нас натерати да преиспитамо сврху нашег даљег учешћа у раду парламента - каже Николић.

- Уколико не одустанете од идеје апсолутне контроле над системом власти и уступака које чините ултранационалистима из владајуће коалиције, бићете директно одговорни за урушавање проевропске политике Црне Горе.

СМЕНА

ПОСЛАНИЦИ би у оквиру тачке дневног реда - избори, именовања и разрешења, требало да се изјасне о захтеву премијера Здравка Кривокапића за смену министра правде, људских и мањинских права др Владимира Лепосавића.

На дневном реду седнице парламента је и предлог закона о буџету за ову годину, затим о задуживању Црне Горе за 2021.годину, као и измене закона о порезу на додату вредност.

Посланици ће расправљати и о изменама закона о социјалној и дечјој заштити, као и закона о основном васпитању и образовању. На дневном реду су и предлог закона о унутрашњим пословима, измене закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма, као и допуне закона о државној управи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)