ВЕЛИКА АКЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Седам чешких држављана спасено са једрењака

Б.Дабић

09. 05. 2021. у 12:08

НАКОН што су остали без горива код Улциња, седам особа на једрилици ''Ригор” спасилачки тимови Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ) увели су у барску луку, на сигурно.

ВЕЛИКА АКЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Седам чешких држављана спасено са једрењака

Фото: Б.Д.

Ово је прва озбиљнија акција ове године у којој су учествовали државни органи задужени за трагање и спашавање на мору, а под координацијом Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ).

На једрилици која је у чартеру, били су чешки држављани. Они су једрилицом из луке Бар у суботу кренули ка Грчкој, међутим, наспрам Аде Бојане остали су без горива.

Ангажовали су приватно лице да танкује гориво. Након тога блокирао је и мотор па су Чеси били приморани да траже помоћ преко Поморско оперативног центра путем радио везе.

Због квара Чеси су променили правац и кренули ка Бару.

Спасилачки тимови Управе поморске сигурности и управљања лукама доказали су у суботу вече  своју оспособљеност у акцији спашавања брода “Ригор” који је остао без погона  надомак рта Мендра код Улциња, казао је Жарко Лукшић, помоћник директора за сигурност пловидбе у УПСУЛ.

У касним поподневнима сатима УПСУЛ је примио информацију од Сектора граничне полиције (СГП) из Бара да се на подручју улцињског акваторијума налази пловни објекат “који је контактирао Поморско оперативни центар са Добре Воде путем поморске радио везе”.

- Око 21:15 једрилица није успела да стартује мотор и нашла се у опасности близу светионика Мендра, удаљена неких 100 метара од стеновите обале, а мањи чамац “Галеб” који јој је допремио гориво, крајњим напорима је одбијао једрилицу од обале. Након примљене информације о статусу ''Ригора'', УПСУЛ је у спашавање одмах из Луке Бар упутио  спасилачки чамац САР-3 са посадом Јасмин Коковић, Марко Чејовић и један припадник СГП Бар - каже Лукшић.

- САР 3 је прихватио једрилицу у тегаљ око 22:30, и тада су се  сва пловила безбедно упутила назад у луку Бар. 

- Акција спашавања је трајала око сат времена - казао је Лукшић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)