ПРАВИЛА МЕЊАЈУ ДА СРБЕ НЕ БИ ПОПИСАЛИ! Неизвесно хоће ли у овој години бити евиденције становника Црне Горе

Велиша Кадић

09. 05. 2021. у 09:23

ПРИТИСЦИ црногорских националиста, невладиног сектора да се у овој години због ковида и нараслих тензија не обави попис становника, или да се у најгорем случају одржи, али без кључних питања о вери, нацији и језику, јасно су уперени против грађана српске националности и верника Српске православне цркве.

ПРАВИЛА МЕЊАЈУ ДА СРБЕ НЕ БИ ПОПИСАЛИ! Неизвесно хоће ли у овој години бити евиденције становника Црне Горе

Фото В. Кадић

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) затражио је од највиших државних званичника и премијера Здравка Кривокапића да се не прикупљају подаци о националној и религијској припадности, као и језику, што је, како образлажу, у складу са будућим ЕУ обавезама Црне Горе које, како наводе, подразумевају да се пописи спроводе регистрационо, без изјашњавања грађана. Сматрају да је досадашњи конвенционални начин прикупљања и обраде података превазиђен, застарео и мање поуздан.

Претходне пописе обележила је антисрпска хистерија режима Мила Ђукановића, али чак и у таквом амбијенту број Срба у Црној Гори растао је, па је 2011. био 28 одсто. Ако вратимо точак уназад, видећемо да су се 1909. чак 95 одсто становника изјашњавало као Срби, док рецимо, информбировске 1948, тек 1,78 одсто.

- Попис би требало да се одржи ове године и не видимо да ту било шта може да буде спорно. Тога је ваљда свесна и Влада Црне Горе, иако показује спорост и неодлучност по разним темама, па и ову покушава да држи у пољу неизвесног - каже за "Новости", Јован Вучуровић, посланик ДФ, додајући да се не треба превише обазирати на оне који имају идеју да се из пописа избаце одреднице - националност, језик и вероисповест, јер је јасно да се ту ради о промотерима поражене монтенегринске идеологије, која је деценијама дискриминисала српски народ.

Вучуровић наглашава да ће попис бити најбољи показатељ да се народ након победе 30. августа "ослободио" и да након деценија диктатуре, када су пописи били фалсификовани и рађени под контролом бившег режима:

РЕЗУЛТАТИ ПОПИСА ИЗ 2011. ГОДИНЕ

В. Н.

- Сада ће грађани имати прилику да се слободно изјасне и не видим ко је тај који ће спречити тај демократски процес. Једно је сигурно - онај који покуша да одложи попис, или избрише поменуте ставке, директно је накачен на остатке бившег режима и представља део монтенегринске идеологије. Надам се да у влади, која је већ дебело окренула леђа онима који су победили 30. августа, ипак неће бити таквих. На попису треба бити крајње прецизан, како би се избегле замке за српски народ у виду неког дуалног идентитета, што је једна од идеја.

Да попис становништва представља једну од најважнијих обавеза владе Здравка Кривокапића, не само законску, већ и суштинску, сматра Игор Дамјановић, политички аналитичар:

- Он пре свега треба да пружи основу за ажурирање бирачког списка, у коме је можда чак сваки пети бирач фантом, или противзаконито уписан. Слободно изјашњавање грађана на попису битно је и да би се ставила тачка на идеолошки терор Мила Ђукановића који траје четврт века. Објективни разлози за одлагање пописа због комплексне епидемиолошке ситуације заиста постоје. Искрено ме чуди да посланици ДФ и СНП, који су често критички настројени према влади, нису нашли за сходно да барем на премијерском сату поставе питање планира ли влада уопште да спроведе попис.

Дамјановић додаје да игнорисање теме пописа иде искључиво у корист бившег режима, јер се тако чувају њихови фантомски бирачи и тековине насиља над аутентичним црногорским идентитетом. Уколико Влада Здравка Кривокапића нема намеру да по питању пописа испуни своје законске обавезе, донесе пратећи закон и створи услове да се грађани на јесен слободно изјасне, посланици који су је изгласали имају обавезу да је по цену њеног опстанка на то принуде, истиче Дамјановић.

ДПС БЕЗ ШАНСИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

ДАНАШЊИ локални избори у Херцег Новом по оцени директора Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимира Павићевића дефинитивно ће потврдити да је ДПС Мила Ђукановића губитничка опција и да ће победници парламентарних избора од 30. августа сада ући у међусобно такмичење за власт. Павићевић је за Танјуг изјавио да је ова партија осуђена не неуспех и на опозициони статус.

- Међу пет осталих листа, које излазе на изборе, нема ниједне која би након избора хтела да ради нешто са ДПС - изричит је Павићевић.

Он не оставља нимало простора за могућност да ДПС било каквим математичким комбинацијама освоји власт у Херцег Новом:

- Они су и раније у овом граду имали тешкоће да направе неки резултат, а сада је то једна усамљена листа, једна врста ружног пачета црногорске политике.

ШТА КАЖЕ ИСТОРИЈА

НА недоумице које оптерећују млађе генерације данас, одговор могу дати уџбеници од пре једног века. У земљопису Краљевине Црне Горе пише да у овој држави живе све сами и чисти Срби, који говоре српским језиком, а има их око 300.000.

"Већина су православне вере, а има нешто римокатоличке и мухамеданске, али треба знати да смо сви српског порекла и српске народности. Црном Гором влада краљ Никола Први из славне српске породице Петровић Његош. Сваки Србин у Црној дужан је познати и љубити своју целокупну домовину - све српске земље у којима живе наша ослобођена браћа Срби."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)