ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ: Енергетска заједница поднела пријаву против Црне Горе

М. Д.

07. 05. 2021. у 21:34

СЕКРЕТАРИЈАТ Енергетска заједница поднео је пријаву против Црне Горе у вези са непридржавањем правила из Директива о ограничавању емисије одређених загађивача у ваздух од стране великих термо постројења са застарелом технологијом, наведено је у Информацији Владе Црне Горе.

ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ: Енергетска заједница поднела пријаву против Црне Горе

Фото М. Дробњак

Пријава се односи на постројење Термоелектране “Пљевља” које је достигло ограничење од 20.000 радних сати до краја 2020. године, а није у складу са стандардима Директиве престала са радом, како се то захтева правилима Енергетске заједнице.

- Секретаријат Енергетске заједнице је дана 20 априла 2021. године упутио овом Министарству Уводно писмо и тиме покренуо поступак за решавање спорова против Црне Горе, због наводног непоштовања Уговора о оснивању Енергетске заједнице.

Секретаријат је прелиминарно закључио да ТЕ Пљевља, као једино велико постројење за сагоријевање које ради у Црној Гори, наводно није поштовало правила из члана 4 (4) Директиве, те да је ТЕ Пљевља као постројење достигла ограничење од 20.000 радних сати до краја 2020. године, а није у складу са стандардима Директиве престала са радом, како се то захтијева правилима Енергетске заједнице-наводи се у Информацији Владе.

У наведеној Информацији се напомиње да слањем Уводног писма, Секретаријат ЕЗ је покренуо прелиминарни поступак, чија је сврха пружање могућности Црној Гори да се изјасни на наводе о наводном непридржавању правила Енергетске заједнице у року од два месеца. Како би се у том поступку издејствовао најповољнији исход, а који не би смио значити гашење ТЕ Пљевља, Влада је обавезала Електропривреду Црне Горе да предузме све правне радње и обезбеди све услове у циљу заштите права државе Црне Горе у поступку пред Енергетском заједницом. Министарство капиталних инвестиција је задужено да прати и пружи активну подршку Електропривреди у том поступку, и да заједно припреме нацрт Одговора - изјашњења на Уводно писмо Секретаријата Енергетске заједнице у поступку који се пред тим телом води.

Бивша власт је још пре пет година покренула преговоре са Енергетском заједницом у вези с реконструкцијом ТЕ и добијањем нових сати рада са старом технологијом, али то време није искористила да заврши своје обавезе због чега се Црна Гора сада налази пред опасношћу да ТЕ престане са радом или да држава плаћа значајне пенале због кршења међународних обевеза.

Тек у јуну прошле године је потписан уговор за конзорцијум којег предводи кинески ДЕЦ, а у коме су и подгоричке фирме Бемаx, ББ Солар, Блажа Ђукановића (сина председника државе Мила Ђукановића) и Пермонте, али радови још нијесу ни почели. Нови менаџмент ЕПЦГ је најавио да ће проверити овај уговор укупно вредан 54 милиона еура.

Министарство капиталних инвестиција (МКИ) почетком априла ове године је доставило Специјалном државном тужилаштву информацију о индицијама о постојању кривичног дела злоупотребе положаја у вези са потрошњом радних сати за Термоелектране Пљевља, као и покренутом еколошком реконструкцијом постојећег блока.

Из МКИ су тада подсетили да је од 1. јануара 2018. године до 31. децембра 2023. године рад ТЕ редукован на укупно 20.000 сати, у складу са одлукама ЕЕЗ, а ТЕ је од 2018. године до краја 2020. остварила највеће производње електричне енергије од почетка рада.

- Из овога произилазе основи сумње да је пословодство Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) свесно, и уз пуно знање о свим негативним последицама по државу, због кршења преузетих обавеза код ЕЕЗ, рад ТЕ пројектовало на начин да потроши све радне сате до краја 2020. године - наводено је у пријави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)