МИЛОВИ У ОПОЗИЦИЈИ: У Никшићу мирно прошла приморпедаја власти после више од две деценије доминације ДПС-а

В. КАДИЋ

08. 05. 2021. у 17:20

БЕЗ иједне присталице Демократске партије социјалиста испред зграде Скупштине општине Никшић, љутих "комита" који су данима правили инциденте на Богетићима - блокирали саобраћајницу ка Подгорици, тукли официре Војске Црне Горе, претили "ослобађањем Никшића од четничке власти", њихове препознатљиве иконографије, неочекивано мирно је дошло до смене власти у другом по величини граду у Црној Гори.

МИЛОВИ У ОПОЗИЦИЈИ: У Никшићу мирно прошла приморпедаја власти после више од две деценије доминације ДПС-а

Фото В. Кадић

Социјалисти Мила Ђукановића, рођеног Никшићанина, послати су у опозицију. Из редова победничких коалиција - "За будућност Никшића", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", за шефа парламента изабран је Немања Вуковић, из локалног одбора Демократске Црне Горе.

После више година владавине ДПС у локалном парламенту конституисана је нова власт. За избор Вуковића гласала су 22 од 41 одборника.

- Коначно је дошло време да наш град, у правцу његовог опоравка и развоја, воде часни, одговорни и стручни људи. Пред новом влашћу је много посла а одлуке ћемо доносити демократски на корист свих грађана, без обзира на било које њихово својство или припадност. Ко буде хтео другачије да ради и да се понаша, у Демократама и мени ће имати највећег противника - казао је Вуковић.

- Скупштина ће радити на што већој отворености и укључивању јавности у доношење одлука.

БЕЗ ЛАЛА

ДАН пре сазивања конститутивне скупштине процурила је прича из врха ДПС-а да је бивши градоначелник Милутин Симовић наредио да се уочи седнице локалног парламента испред зграде СО посаде лале у жутој и црвеној боји. Та врста иконографије је ипак изостала, јер су надлежни проценили да би она била лудост.

Први је на конститутивну седницу дошао бизнисмен Миодраг Давиводић, чији Народни покрет је освојио један мандат. Из улице Народних хероја кренули су пешке одборници ДПС, Патриотско-комитског савеза, Социјалдемократа и Либералне партије, а из Карађорђеве ведрог лица коалиција "За будућност Никшића", коју је предводио Марко Ковачевић и који минут касније - Демократе са Момом Копривицом на челу.

ПРОМЕНЕ Конститутивна седница, Фото В. Кадић

Под заштитним маскама и готово погнутих глава прошли су поред новинара представници бивше власти, нове никшићке опозиције. "Пратио" их је Паун Мујовић, учесник литија, одевен у црногорску народну ношњу, коме није било омогућено да присуствује седници. Изостао је долазак Радивоја Лале Никчевића (ДПС), сада већ бившег председника Скупштине, коме је јуче истекао мандат.

ПОДЕЉЕНИ МАНДАТИ

КОАЛИЦИЈА "За будућност Никшића" коју предводи Демократски фронт добила је 11 мандата, а један мање "Мир је наша нација" на челу са Демократском Црном Гором и један "Црно на бијело", лидера УРА Дритана Абазовића. Народни покрет Миодрага Давидовића "За васкрсење Никшића" има један одбронички мандат, док Социјалдемократска партија "Срцем за Никшић" није успела да пређе цензус.

Носилац листе "За будућност Никшића" Марко Ковачевић рекао је после избора председника СО Никшић, да очекује да место градоначелника буде његово.

- Имаћемо добар предлог за председника Општине.  Пошто је кандидат за председника Скупштине општине изабран из редова коалиције "Мир је наша нација" намеће се логичан закључак да ће предлог ићи из редова "За будућност Никшића" што би требало да будем ја, ако колеге тако одлуче - казао је са осмехом Ковачевић.

Седница за избор председника Општине биће одржана у понедељак у осам сатиn

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)