СТАВИТИ ТАЧКУ НА РАЗДОР И МРЖЊУ: Митрополија црногорско-приморска се огласила поводом инцидента у Котору

В. К.

04. 05. 2021. у 20:40

СКРНАВЉЕЊЕ цркве Светог Николе и простачко вређање свештеничке супруге, која је покушала да то скрнављење спречи и заустави, највећу штету је нанело самим несрећницима који су у њему учествовали.

СТАВИТИ ТАЧКУ НА РАЗДОР И МРЖЊУ: Митрополија црногорско-приморска се огласила поводом инцидента у Котору

Фото: З. Јовановић

Ово је саопштено је из Митрополије црногорско-приморске поводом инцидента који се догодио у Котору.

- Црква Светог Николе, а вероватно ни много старија црква Светог Луке поред ње, у својој историји нису запамтили овакав однос. Пролазили су мимо ње многи недобронамерни људи, међу којима и немали број оних који су дошли као војници непријатељских војски, али се нико није усудио да учини ишта слично, и то на Васкрс, најсвечанији дан те цркве. Безумље у Црној Гори је почело да добија своје незамисливе облике црквофобије и србофобије, а оба та вида су на најбруталнији начин исказана у делима и речима несрећних починилаца недела према цркви и према жени која им се храбро супроставила. Иако починиоци, без икакве сумње, сносе личну одговорност (укључујући ону законску) за своје нечасно чињење, они су само природна последица агресивне и екстремистичке реторике која се констатно и некажњиво већ деценијама шири против Српске православне цркве - поручено је из Митрополије.

Како је саопштено, “Постоји читав арсенал најогавнијих лажи, етикета и манипулација о Цркви које појединци, разне организације и њихова медијска гласила готово свакодневно понављају. У томе нарочито предњаче политичке партије бившег режима и њихове сателитске организације, сви они предвођени председником најјаче од тих партија“.

- Јавности су већ познати црногорски електронски и штампани медији у приватном власништву који се, некад се чини, такмиче међу собом како да што горе представе Цркву и смисле што огавнију лаж и манипулацију, под кринком аналитичког коментара или наводних инсајдерских сазнања. Оно, међутим, што свакако доприноси стварању мржње и нетрпељивости према Цркви, а што се не може оправдати никаквом уређивачком политиком је однос Јавног сервиса, који служи као подесан подијум за свакога ко жели да пљује по Цркви, а у том случају се и не поставља питање да ли је говорник из Црне Горе, као што се то чини кад неко Цркву подржава - рекли су из МЦП, поручујући да Црква не тражи да медијски простор буде такав да је критички тон према њој забрањен или непримерено ограничен. 

-Али свакако не сматрамо да се медијска или уређивачка слобода састоји у неконтролисаном и ничим ограниченом ширењу лажи и манипулација и вођењу континуиране кампање у циљу сатанизације било којег појединца или заједнице, па и црквене. Верски и етничко-национални идентитети који се у данашњој Црној Гори користе ради распиривања тензија међу грађанима, уствари треба да буду слободни избори сваке личности, утемељени на њеном искуству, сазнањима и стремљењима. Уколико појединца деценијама сваког дана бомбардујемо са стотинама обмана и неистинама, проглашавајући припаднике неких од тих идентитета за издајнике, “лудачки покрет”, окупаторе (ово је најлуђе од свега – окупаторима називати људе чији су преци кости остављали за слободу ове земље) и оне који хоће да униште Црну Гору за рачун туђих интереса, неминовно доводимо до ситуације у којој ће неко да скрнави богомоље, псује ову или ону мајку а на крају почне да се и физички обрачунава са тим "издајницима" - пише у саопштењу МЦП.

Они су поручили да након прве промене власти у њеној историји која није плод револуције и/или рата и окупације, Црна Гора мора да обнови лекције о живљењу у различитостима.

- Ни два брата, нити две сестре не мисле о свему исто. Макар то ми у Црној Гори знамо, будући да се наше етничко-националне поделе неретко дешавају међу најближим сродницима. То што не мислимо једнако о историји, данашњици, па ни о сутрашњици заједничке нам домовине, не значи да морамо једни другима да будемо непријатељи. Молимо се васкрслом Господу да ово безумље престане. Нека агресивна реторика која производи овакве нападе престане. Нека се искрено покају сви који су учествовали или планирају да учествују у било чему сличноме. Од најодговорнијих на друштвеној сцени, првенствено од оних који врше власт, али и свих осталих, тражимо да се нађе начин да се лажи зауставе и појача лична, професионална и законска одговорност за изговорену, али и пренешену и коментарисану јавну реч. Јасно нам је да живимо у епохи пост-истине када чињенице постају мање важне од ефеката које производе бројне лажне вести, али смо уверени да се, мирећи се са таквим ставом, налазимо све даље и даље од друштвеног циља, који би требало сви да имамо – стварање бољег, мирнијег, милосрднијег и успешнијег друштва - закључује се у саопштењу Митрополије црногорско- приморске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)