ЈОАНИКИЈЕ НА ПОМЕНУ У МУРИНИ: НАТО безбожници побили децу, па говорили да су колатерална штета (ФОТО)

М. СЕКУЛОВИЋ

03. 05. 2021. у 14:28

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије одржао је помен за страдале од НАТО бомбардовања у Мурини 1999.

ЈОАНИКИЈЕ НА ПОМЕНУ У МУРИНИ: НАТО безбожници побили децу, па говорили да су колатерална штета (ФОТО)

Фото: М. Секуловић

- Муринске жртве много обавезују и продубљују наше памћење и сећање. Као што се Голгота претворила у извор живота и Христова жртва просветила цели свет и привела Богу све, тако су и муринске жртве овом месту дале нови живот. Подиже се овај храм лепи и величанствени, али овај храм иако га граде мештани својим прилогом и љубављу, он ниче из крви невине деце и жртава са Мурине. Увек када служимо помен се зато сабирамо у храму на светом богослужењу, па онда овде код обновљеног споменика. Ове жртве нас много обавезују, оне продубљују наше памћење и сећање. Сабирају нас и опомињу да живимо у међусобној љубави да чувамо једни друге да се не делимо, да се не свађамо, да не правимо расколе, да будемо сложни и јаки и чврсти у вери и доброти.

Фото: М. Секуловић

СТРАДАЛИ

Бомбардовање Мурине у коме су убијене невине жртве Мирослав Кнежевић (14), Оливера Максимовић (13) из Приштине и њена сестра од тетке Јулија Брудар (13), имештани Вукић Вулетић (46), Милка Кочановић (69) и Манојло Коматина (72), сматра се једним од најтежих злочина током НАТО агресије на СР Југославију. Агресорска авијација је тада са десетак пројектила бомбардовала мост на Лиму који се налази у центру насеља. Страдали су цивили који нису  били учесници ратних дејстава. У нападу су тешко повређени Жељко Бјелановић, Светлана Зечевић и Тина Миловић, а лакше: Мирко Шошкић, Данило Јокић, Васко Чејовић, Слободан Миросављевић и Славко Мирковић.

Овако је у данас беседио епископ Јоаникије у цркви Свете Петке у Мурини, на помену за страдале од НАТО бомбардовања  овог места 30 априла  1999 године, када је страдало шест мештана међу којима је било троје деце, од којих су две девојчице родитељи довели из Приштине желећи да их склоне од ножа и бомби шиптарских злочинаца и НАТО алијансе...

- Увек када дођемо овде да се поклонимо невиним жртвама ми се враћамо одавде оплемењени јер нас ове жртве које су се сјединиле са Христовом жртвом препорађају. Њиховим породицама дај Боже утехе и снаге и напретка. И свима вама да вас Бог награди за ову љубав, посебно оне који су се потрудили да се овај помен редовно одржава и да се споменик редовно одржава - казао је епископ Јоаникије, подсећајући да су безбожни агресори за страдања невиних у бомбардовањима имали израз–колатерална штета.

Фото: М. Секуловић

- То само могу да кажу они који су изгубили памет и људско осећање. Не може нико бити успутна штета. Не можемо појмити какви су то умови, у сваком случају такву реч могу изговорити они који су изгубили осећање људскости, памет и част. Нарочито кад се ради о невиним жртвама о деци, а овдје су пострадала деца која су нас подсетила на наше вековно страдање. Девојчице, сестре од тетака Јулија и Оливера су избегле са Косова, подсећају нас на ону избеглу децу са Косова и Метохије која су потражила спас у Велици и Ржаници - казао је епископ Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)