ОПРОСТИО САМ ЛАУШЕВИЋУ: Андрија је рањен оне вечери када је Жарко пуцао у Подгорици, неколико породица заувек је остало завијено у црно...

Novosti online

30. 04. 2021. у 21:11

ТУЧА у кафићу, убиство двоје младића, трећи рањен, осуђен глумац, помиловање...

ОПРОСТИО САМ ЛАУШЕВИЋУ: Андрија је рањен оне вечери када је Жарко пуцао у Подгорици, неколико породица заувек је остало завијено у црно...

Фото: Архива "Новости"

Овако би се у неколико речи могао описати догађај који се одиграо у лето 1993. године у једном подгоричком кафићу. И ове речи, овако штуре и набацане саме по себи осликавају једну трагедију - трагедију која је неколико породица завила у црно.

Био је то догађај који је дигао Југославију на ноге, узбуркао јавност, постала медијски догађај број један. Кренуле су поделе, скоро навијачке, ко је на чијој страни. Неоспорно је било само да је глумац Жарко Лаушевић хицима из пиштоља убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19) а ранио Андрију Кажића.

Све друго је у јавности постало предмет нагађања, спекулација, рекла-казала. Кренуло је суђење после чега је Лаушевић је 2001. године правоснажно осуђен на максималну казну затвора од 13 година, због прекорачења нужне одбране у обрачуну.

Помиловао га је председник Србије Борис Тадић, десет година касније, на основу билатералног споразума између Србије и Црне Горе који предвиђа да осуђени издржава казну у земљи чији је држављанин.

Фото: Архива "Новости"

Кафић у коме се догодила пуцњава

Ове године, у децембру, биће тачно десет година од како је Лаушевић слободан човек. Говорећи пре неколико година о том помиловању Жарков адвокат, Тома Фила, је рекао да је Тадић помиловао Лаушевића уз прећутну сагласност Црне Горе, јер нису реаговали и нису расписали потерницу за глумцем.

Чланови породица погинулих били су огорчени на вест да је Лаушевић помилован. Илинка Вучинић, мајка убијеног Радована Вучинића, једва је тада смогла снаге да каже:

- Тек ми је син дошао из војске. Био је на ратишту... Отишао ми је 1991. у војску а 1993. ми је дошао. И те 1993. ми је погинуо... И како да реагујем, како ћу да реагујем... Не могу - рекла је.

Те 2011. године огласио се и брат убијеног Драгора Пејовића, Небојша Пејовић.

Фото: Архива "Новости"

- Ипак је одузео два људска живота. Мог брата и покојног друга његовог Радована Вучинића... Ово је стварно тужно и трагично да је у једној држави осуђен, а да му друга држава даје помиловање - рекао је за “Вијести”.

С друге стране подгоричанин Андрија Кажић, кога је Лаушевић тешко ранио те когне ноћи изјавио је 2009. године за један дневни лист да је опростио славном глумцу. Андрија је рекао да је трагедија, у којој је изгубио другове Драгора и Радована за њега сада далека прошлост.

- Живот иде даље и на срећу ја данас имам своју срећу. Имам посао, а пре свега имам два сина, што је најбитније, јер се после несреће полемисало да нећу моћи да имам децу будући да сам био рањен у тестисе. Далеко је теже онима који су изгубили децу. Са Пејовићима нисам у контакту, а Вучинићи су ми комшије и знам да и они данас имају своје животе. Њима јесте остала огромна бол за изгубљеним сином, али све то постепено иде у заборав. Такав је живот - рекао је Кажић тада.

Фото: Архива "Новости"

Полицијска станица у коју је Лаушевић приведен

Он је том приликом рекао да не жели да се враћа на догађај, посебно у разговору за новине и напомиње да много тога дешавало од трауматичних последњих дана јула 1993. године, и да је о Жарку повремено сазнавао нове вести.

- У овом моменту сам му фактички опростио. Чуо сам да живи у Америци, у Њујорку, да тамо има неки живот. Најпрецизније што могу да кажем је да сам равнодушан што се тиче Жарка Лаушевића - истакао је Андрија.

Он је напоменуо да је Лаушевића као глумца радо гледао.

- Гледајући га као глумца могу да кажем сам изузетно ценио оно што је радио и да сам га волео као уметника - закључио је Андрија, у једном од ретких обраћања за медије.

Фото: Архива "Новости"

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)