МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ ОБАВЕШТАВА ЈАВНОСТ: Израђени предлози Закона о изменама Закона о Судском савету и судовима

В. К.

27. 04. 2021. у 18:49

МИНИСТАРСТВО правде, људских и мањинских права обавештава јавност да је израдило и упутило у законодавну процедуру предлог Закона о изменама Закона о Судском савету и судијама и предлог Закона о изменама Закона о судовима, у циљу превазилажења в.д. стања у Врховном суду и стварања могућности да нови председник највише судске инстанце буде изабран на период од пет година у поступку који ће бити у потпуности усклађен са Уставом и европским стандардима, као и са захтевима стручне и шире јавности.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ ОБАВЕШТАВА ЈАВНОСТ: Израђени предлози Закона о изменама Закона о Судском савету и судовима

Фото: В. К.

- У протеклом периоду, за време трајања в.д. стања на челу Врховног суда, ниједан од два расписана јавна огласа Судског савета није довео до избора председника овог суда, што се, поред осталог, негативно рефлектује на рад Судског савета и целокупног судства, а тиме и на владавину права у Црној Гори.

Према садашњим законским решењима, чија се измена предлаже, улога Судског савета је маргинализована и готово обесмишљена због тога што Општа седница Врховног суда Црне Горе предлаже само једног кандидата Судском савету. На тај начин, Судски савет практично нема могућност да бира председника Врховног суда, осим да се сагласи или не сагласи са предлогом који добија од тог суда, а чиме се доводи у питање надлежност Судског савета да бира председника Врховног суда која је изричито прописана чланом 128 Устава Црне Горе.

Предложеним законским изменама прописује се, уз пуно поштовање уставних овлашћења Опште седнице Врховног суда, да предлог за избор председника Врховног суда садржи три кандидата, уместо садашњег решења које прописује да тај предлог садржи само једног кандидата. Такође, предвиђено је да се предлог кандидата за избор председника Врховног суда утврђује обичном, а не двотрећинском већином гласова укупног броја судија Врховног суда. Нормирана је и правна ситуација за случај да се на листи кандидата нађу три или мањи број кандидата који испуњавају услове за избор.

Предложене измене су у сагласности и са одредбом члана 22 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода која прописује да се судије Европског суда за људска права бирају већином гласова са листе од три кандидата. Предложене законске измене једногласно су подржане од свих чланова Судског савета. Важно је истаћи да је Судски савет, осим претходно датог позитивног мишљења, донео одлуку да застане са објављивањем одлуке о расписивању новог огласа за избор председника Врховног суда, уз оправдано очекивање да ће предложене измене у најкраћем року бити разматране и усвојене у Скупштини Црне Горе.

Сходно томе, Министарство правде, људских и мањинских права предложило је да ове законске измене ступе на снагу даном објављивања у “Службеном листу Црне Горе”, закључује се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)