ШИРОКЕ РУКЕ СА ДРЖАВНИМ МИЛИОНИМА! Због државних гаранција за кредите КАП приведен бивши министар економије Бранко Вујовић

З. З.

26. 04. 2021. у 18:31

ПОЛИЦИЈА је због издатих државних гаранција за кредите Комбината алуминијума Подгорица (КАП) привела неколико особа, међу којима је некадашњи министар економије Бранко Вујовић.

ШИРОКЕ РУКЕ СА ДРЖАВНИМ МИЛИОНИМА! Због државних гаранција за кредите КАП приведен бивши министар економије Бранко Вујовић

Комбинат алуминијума Подгорица

Специјално државно тужилаштво раније овог месеца отворило је истрагу о гаранцијама за КАП. Поред Вујовића на саслушању је још десет особа, међу којима Рефик Бојаџић, доскорашњи генерални секретар у Заједници општина, те Дарко Коњевић, доскорашњи директор у Директорату за рурални развој при Министарству пољопривреде.

Вујовић је био министар у Влади од 2009. до 2013. године када су и издате државне гаранције за КАП. Још 2013. државна ревизија је у свом извештају констатовала да пре издавања гаранција није рађена процена ризика.

- Државне гаранције одобрене 2009. и 2010. године издате су без детаљне анализе финансијског положаја, али и анализе економске одрживости корисника државних гаранција. Такође, није урађена процена могућих последица активирања гаранција, навели су још пре седам година ревизори.

Те гаранције које су изате у време када су премијери били најпре Мило Ђукановић, па његов наследник Игор Лукшић често је критиковал и међународна заједница, а нарочито тадашња опозиција. У упозорењима је предњачио Бранко Радуловић, потпредседник Покрета за промене.

Критиковали су из те партије не само издавање државних гаранција, већ и вишогодишње субвенционирање струје за КАП. Више пута је Радуловић упозоравао да су тадашњи премијери прво Ђукановић, па касније Лукшић за Комбинат алуминијума по основу гаранција и субвенција за струју укупно "частили" тадашњег подгоричког гиганта са 301 милион евра.

Укупна вредност гаранција које је дала држава износила је 135 милиона евра. На крају, када су "пале" на наплату, порески обвезници отплатили су 137 милиона евра.

ГУБИТАК ШЕСТ ПУТА ВЕЋИ ОД КАПИТАЛА

КАП је 31. децембра 2008. године имао акумулирани губитак од 284.325.000 евра, који је био многоструко већи од основног капитала који је износио непуних 54 милиона. Обавезе компаније на крају 2008. биле су преко 400 милиона. Зато је постајао ризик од активирања издатих гаранција - каже се у ревизији коју је Државна ревизорска институција објавила још 2013. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)