ЗА СМЕНУ ЛЕПОСАВИЋА НЕДОСТАЈЕ САМО ГЛАС: Како је министар правде спојио Ђукановића и Кривокапића

В. КАДИЋ

26. 04. 2021. у 07:52

ЈОШ није касно да се прихвати предлог Демократског фронта, па да премијер Здравко Кривокапић и министар правде људских и мањинских права Владимир Лепосавић наставе да раде заједно, поручио је Андрија Мандић, један од лидера тог политичког савеза.

ЗА СМЕНУ ЛЕПОСАВИЋА НЕДОСТАЈЕ САМО ГЛАС: Како је министар правде спојио Ђукановића и Кривокапића

Фото: Скупштина ЦГ

Он оцењује како су "сви посланици Мила Ђукановића и њихови сателити подржали премијера Кривокапића против министра Лепосавића".

- Тема око које су постигли апсолутно јединство и због чега треба Лепосавић да буде кажњен је његова недавна експертска оцена о злочину у Сребреници. Дакле, 40 посланика опозиције, предвођених СДП-ом, подржало је премијера јер знају да није морално рушити свога министра уз помоћ политичких непријатеља - казао је Мандић. - Тим чином су наша велика, не само политичка, него и морална победа од 30. августа, понижава и прља.

Социјалдемократска партија предала је у петак интерпелацију којом се тражи разрешење министра правде, људских и мањинских права др Владимира Лепосавића, због његовог негирања и релатизовања "геноцида у Сребреници". Интерпелацију је потписало свих 40 посланика опозиције. Владајућа већина броји 41 посланика и да би дошло до смене министра недостаје један глас, па ће бити занимљиво видети да ли ће, и ко, из клупа власти дићи руку. Седница Скупштине Црне Горе о овој теми биће одржана након локалних избора у Херцег Новом 9. маја.

Фото Скупштина ЦГ

Функционер СДП Мирко Станић, казао је да је Лепосавић својим ставом изреченим у одговору на посланичко питање произвео значајне последице по углед Црне Горе у региону и партнерским земљама, али и нарушио међунационалне односе у држави.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРЕМИЈЕРА

ПРЕДЛОГ за смену министра правде Лепосавића, премијер Здравко Кривокапић Скупштини је доставио 6. априла, након што је Лепосавић у Скупштини, одговарајући на посланичка питања, "релатизовао геноцид у Сребреници". Премијер је у образложењу предлога навео да је његово јавно деловање, од избора на функцију министра да дана подношења предлога за његово разрешење, у великој мери одступало од званичних ставова Владе и споразума потписаног 8. септембра прошле године.

- Разлог због којег интерпелацију нисмо раније поднели лежи у томе што је председник Владе, слажући се са нашим и ставовима међународне заједнице, покренуо поступак за разрешење Лепосавића. Упутили смо формални захтев за разрешење тог министра, свесни чињенице да сваки његов дан на тој позицији представља груб удар на грађански концепт државе, политику добросуседских односа и нашу европску перспективу. На челу Министарства правде Црне Горе не може да буде човек који не признаје одлуке судова и који, умањивањем тежине злочина у Сребреници, поред осталог и угрожава преговоре за чланство у ЕУ - сматра Станић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)