ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ О СПОРАЗУМУ СА ВЛАДОМ ЦГ: Садржај Уговора биће познат након потписивања

Танјуг

24. 04. 2021. у 20:27

ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске, изјавио је данас да садржај Темељног уговора државе Црне Горе и Српске православне цркве у Црној Гори неће бити познат јавности све док не буде потписан.

ЕПИСКОП ЈОАНИКИЈЕ О СПОРАЗУМУ СА ВЛАДОМ ЦГ: Садржај Уговора биће познат након потписивања

Фото: М. Секуловић

У интервјуу Телевизији Вијести Јоаникије је објаснио да се на истоветан начин поступало и приликом склапања уговора са другим црквама и верским заједницама.

Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је да је са премијером Здравком Кривокапићем постигнута сагласност да након васкршњих празника буде потписан Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве у Црној Гори.

Упитан зашто он не може да потпише тај уговор и ко је преговарао у име Митрополије црногорско-приморске, а ко у име државе о овом споразуму и на који начин, Јоаникије је одговорио да је важно што је тај нацрт Уговора већ спреман.

-Може бити, пошто још тај процес траје, да ће евентуално бити још неких малих измена. Не може бити више суштинских, јер смо ми гледали да све буде у складу са Уставом и у складу са законодавством Црне Горе. То је просто само по себи јасно, какав тај уговор треба да изгледа. Патријарх српски Порфирије, он представља СПЦ и он је првопозвани да поптише Уговор- рекао је он.

То је, додао је, ствар Светог архијерејског Синода који одлучује ко ће да потпише уговор, али само по себи се разуме да та обавеза припада пре свега патријарху.

-Ако партијарх потпусује и председник Владе, то је највећи ниво и нама одговара да буде највећи ниво и са те стране, што се тиче Уговора-, рекао је епископ Јоаникије.

Поводом медијских навода да ће овим Уговором Митрополија црногорско-приморска изгубити аутономију коју је стекла у време миторполита Амфилохија, Јоаникије каже да Митрополија није стицала никакву посебну аутономију него да је она део СПЦ као и остање њене епархије.

Фото: Д. Миловановић

-Са овим уговором не успоставља се никаква нова реалност, нити било какав нови субјект што се тиче црквене организације, него само две стране изражавју сагласно међусободно уважавање и то озваничавају- рекао је.

Он је истакао да је у неком погледу важнији Закон о слободи вероисповести, који се односи на све, а да Уговор не производи ништа ново и ништа више од онога што је већ прописано Уставом и законодавством Црне Горе.

-Опет понављам, овим уговором се потврђује међусобно уважавање и поштовање две стране и гарантује се спремност једне и друге стране за сарадњу која се подразумева и која је потребна ради живота венрика и свих грађана који припадају истовремено и држави и цркви- објаснио је.

Упитан да ли ће бити изабран за новог Митрополита црногорско-приморског рекао да ће се све разрешити на Сабору у мају месецу.

-Устоличење Његове светости Патријарха у Пећкој партијаршији биће 23. маја, а у наставку ће бити заседање Светог архијерејског Сабора- закључио је епископ Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

FRANKAKREDIT

25.04.2021. 18:50

Pozdrav svima vama, molim vas, ne ako vaša banka odbije dati zajam ovdje je sjajan ideal za vas, želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedočenju. Zajam sam dobio 1. siječnja 2021. preko gospođe Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65 000 eura i bio sam sretan. Ako vam treba zajam za vaš najbolji interes, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki e-poštom: {vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com} (WhatsApp: +16014560144)