СЛАБА ВАЈДА ОД "ЦРНОГ ЗЛАТА": Црна Гора оштећена у истраживању нафте и гаса на Јадрану

И. Д. С.

22. 04. 2021. у 11:40

МРЕЖА за афирмацију невладиног сектора објавила је анализу у којој се наводи да је Црна Гора оштећена у послу истраживања нафте.

СЛАБА ВАЈДА ОД ЦРНОГ ЗЛАТА: Црна Гора оштећена у истраживању нафте и гаса на Јадрану

Фото: Б.Д.

Осим еколошких ризика на које упозоравају еколози, према оцени МАНС-а, Црна Гора ће чекати и на приходе у случају да у Јадрану нађу "црно злато".

МАНС у анализи наводи да су "Ени Монтенегро" и "Новатек Монтенегро", узеле кредите од повезаних компанија вредне 70 милиона евра и да, како тврде, док ти кредити са каматама не буду исплаћени, држава неће имати никаквих прихода по основу пореза на добит нафтних компанија, што произлази из Закона о угљоводоницима.

- Према подацима из финансијског извештаја "Ени Монтенегро", та фирма је на крају 2020. дуговала 21,8 милиона мајци компанији и повезаним фирмама. Финансијски извештаји које је та компанија поднела у Холандији показују да је "Ени Монтенегро" за посао у Црној Гори позајмила 20 милиона од повезане фирме Eni Finance International - казали су у МАНС-у.

Према њиховој анализи, "Новатек Монтенегро" је узео кредит од 50 милиона евра од повезане компаније "ПАО Новатек" и до краја прошле године повучено је око 22,3 милиона тог кредита. Главница и камата за кредит се морају отплатити најкасније до 21. децембра 2022. године.

НЕДОСТУПНИ ИЗВЕШТАЈИ

РЕВИЗОРСКИ извештаји ових компанија нису доступни јавности, иако је Законом о порезу на угљоводонике прописано да ове компаније имају статус великог пореског обвезника, па су самим тим дужне да израђују ревизорске извештаје.

Наводе и да се у тим документима пише да је на крају прошле године обрачуната камата на зајам од повезане компаније била 1,3 милиона, те да се "из врло штурих података о финансијама "Новатек Монтенегро" не може се јасно закључити да ли је и та фирма пословала са повезаним компанијама".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)