ИМАШ ВИЛУ И ЛОКАЛЕ, УЗМИ И СТАН: Како је 175 црногрских функционера добило некретнине и кредите, а зајмове - нису ни вратили!

З. З.

22. 04. 2021. у 07:39

НАЈМАЊЕ 175 јавних функционера добило је помоћ за решавање стамбеног питања.

ИМАШ ВИЛУ И ЛОКАЛЕ, УЗМИ И СТАН: Како је 175 црногрских функционера добило некретнине и кредите, а зајмове - нису ни вратили!

Фото: "Новости"

По повољним условима стамбено питање је решило укупно 580 грађана, од чега су 175 јавни функционери. За то је потрошено 25 милиона евра. Део архиве је уништен и не постоје сви подаци о додели новца и станова функционерима.

То је у среду истакла Вања Ћаловић Марковић, руководилац стручног тима Националног савета за борбу против корупције на високом нивоу, на конференцији "Додела станова и кредита јавним функционерима".

- Када се све узме на укупно 20.000 квадрата стамбеног простора утрошено је 25 милиона евра. Само у септембру, бивша влада је у техничком мандату, донела одлуку да подели још 119 станова. Главна препорука Савету и Влади је да ово не остане некажњено, већ да правни стручњаци утврде како вратити новац у буџет. Чекаћемо ново тужилаштво којем ћемо доставити документацију - поручила је Вања Ћаловић Марковић.  - Тако је Весна Меденица, доскорашња председница Врховног суда тражила од Владе помоћ, наводећи да никада раније није тражила кредит. Меденица је требало да зна да постоји правилник Судског савета који се односи на доделу стамбеног кредита. Весна Меденица је од 40.000 евра додељеног кредита, требало да врати 8.000 евра. На то јој је урачунат попуст од 15 одсто. Тако да на крају нија била у обавези да врати нити један цент. Блажи Јованићу је Влада доделила такође 40.000, уз обавезу да врати 8.000. Толики кредит добила је и Бранка Лакочевић, председница Управног суда, иако је имала стан на своје име, супруг још један, а истовремено је била сувласник у још четири стана.

Фото: В. Н.

Вања Ћаловић Марковић и Дритан Абазовић

ДРИТАН: НЕМА ВИШЕ ПОВЛАШЋЕНИХ

ОВО је само сегмент онога што се дешавало са доделом станова и стамбених кредита. Нисам против да држава има ту социјалну компоненту, али ово је класична корупција - казао је поптредседник Владе Дритан Абазовић. Влада неће наставити праксу са доделом станова и кредита јавним функционерима. Нема никаквих потреба за тим. Амбиција државе је да заштити државни буџет.

Извршна директорка МАНС-а навела је и примере Драгољуба Драшковића, председника Уставног суда који је добио стан од 109 квадрата иако је власник куће од 110 квадрата и стана од 52 у Никшићу. Добро је према речима Ћаловићеве, прошла и Десанка Лопићић која је у виду помоћи добила стан од 75 квадрата иако је, како је истакнуто, имала више некретнина, укључујући и пословне просторе.

- Специјални тужилац Саша Чађеновић, за кога је стан тражио главни специјални тужилац Миливоје Катнић, добио је стан од Владине Комисије. Он је казао да му се не допада стан јер има превелику терасу, па тражи други. Влада му тајном одлуком додељује нови стан од 89 квадрата. Он је тај стан добио за 15.326 евра - казала је Вања Ћаловић Марковић. Станове по повлашћеним условима добили су и Зоран Пажин, Дамир Шеховић, министри у Влади Душка Марковића.

Фото: Танјуг

МИЛО НЕ ВЕРУЈЕ У НЕЗАКОНИТЕ РАДЊЕ

- СВАКУ информацију треба проверити, питати одговорне за такве одлуке о чему се ту заправо ради. Не могу ни да претпоставим да је Влада током свог пуног или техничког мандата урадила нешто што је незаконито. Дакле, треба погледати да ли је нешто урађено мимо закона, изненадило би ме ако јесте - прокоментарисао је податке Мило Ђукановић, председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)