НА ИВИЦИ СМО ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ: Тек што им се рад донекле нормализовао, црногорски угоститељи на новом удару - остаће без струје!

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

21. 04. 2021. у 10:40

ТЕК што се у некој мери нормализовао рад угоститељских објеката, тај сектор је на новом удару! У готово целој држави угоститељима је дозвољен рад, продужено им је и радно време, међутим, сада им из "Електропривреде" прете искључењем струје због неплаћених рачуна.

НА ИВИЦИ СМО ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ: Тек што им се рад донекле нормализовао, црногорски угоститељи на новом удару - остаће без струје!

Фото: Влада ЦГ

Ипак, надају се да ће ЕПЦГ имати разумевања и наћи начин да се искључење избегне.

Невладиној организацији "Угоститељи Црне Горе" обратио се велики број угоститеља и хотелијера са захтевом за помоћ, јер су добили опомену да ће им бити искључена електрична енергија.

- Изненађени смо чињеницом да у ЕПЦГ немају разумевања за проблеме са којима се суочава наш сектор. У последњих годину дана често нам је рад био у потпуности забрањен због чега смо остали без икаквих прихода. У периоду када смо и радили, примењивале су се епидемиолошке мере које су ограничавале наше пословање због чега су нам приходи били минорни - наводе у саопштењу.

Они истичу да, иако тек три дана раде у колико-толико повољнијем пословном амбијенту, на терет им падају дуговања за период када уопште нису радили или су радили смањеним капацитетом.

- Уместо да наставимо са припремом летње туристичке сезоне, од које сви имамо велика очекивања, сада се поставља питање колико ће угоститеља и хотелијера уопште бити спремно да дочека туристе - напомињу они, те позивају надлежне у ЕПЦГ на разговор.

Фото: Влада ЦГ

- Желимо да кроз дијалог дођемо да заједничког решења. Оно што у овом тренутку треба сектору угоститељства јесте рука подршке да кроз неку врсту умањења дуга или пролонгирања рока отплате пробамо да преживимо ово лето - наводе угоститељи.

Како истичу, свесни чињенице да је ЕПЦГ често кроз своје кампање показивало неку врсту одговорности очекују да то ураде и овог пута.

НА ИВИЦИ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ

- НА рубу смо егзистенције, али очекујемо да ће нам Влада помоћи да кроз низ олакшица ублажимо последице са којима се суочавамо више од годину. Током тог периода исцрпили смо сва средства, тако да без адекватне помоћи и подршке државе нећемо моћи да на адекватан начин одговоримо изазовима и предстојећој летњој туристичкој сезони - истичу у НВО "Угоститељи Црне Горе".

- Криза је свуда па зато поделимо терет - закључују из НВО "Угоститељи Црне Горе".

Одлуком Министарства здравља, мере против ширења вируса корона од викенда су блаже за угоститеље. Повећан је број дозвољених гостију за једним столом, осим башта, за госте је сада отворена и унутрашњост локала, а радно време је продужено до 23.00. Угоститељи су поздравили ту одлуку, али и истакли да се, упркос ублажавању мера, налазе у тешкој економској ситуацији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)