ТРОШКОВИ НИЖИ ЗА 20 ОДСТО: ШТА све грађанима Црне Горе доноси нова одлука владе о спајању пореске и управе царина

З. З.

20. 04. 2021. у 10:55

ДОСКОРО Пореска и Управа царина сада су једно - Управа прихода.

ТРОШКОВИ НИЖИ ЗА 20 ОДСТО: ШТА све грађанима Црне Горе доноси нова одлука владе о спајању пореске и управе царина

Фото: Н. Фифић

То је одлука Владе, заснована на реорганизацији јавне управе. Добробити су, поручили су из извршне власти, што ће се ефикасније спроводити пореска и царинска политика, што ће бити смањени трошкови чак и до 20 одсто, ојачаће се контролна улога, успоставити боља организација игара на срећу. Осим тога, како је саопштено из Владе, лакше ће се откривати царински и порески прекршаји.

Спајањем ове две управе, направљена је траса, сматра Александар Дамјановић, в. д. директора Управе прихода, за рационализацију служби које се баве наплатом пореских и царинских прихода.

- Постоји и део решења који ће сада бити обједињен када је у питању ИТ сектор, а тиче се надзора. До сада један део се односио на царину, други на порезе и доприносе. Све у свему, овај модел може да да добар резултат и код акцизне и пореске политике - оценио је Дамјановић.

ЗАПОШЉАВАЊЕ

У новој управи, нагласио је Дамјановић, неће бити нових запошљавања. Каже да је, иначе, већ велики број упослених у досадашњој Пореској и Управи царина. Могуће је, како је закључио, само ангажовање нових људи на руководећим позицијама.

Он истиче да је фокус на успостављању професионалне управе и повећању буџетских прихода, те елиминисању потенцијалне корупције.

- Приоритет у раду те управе биће радикално и, да кажем, брутално елиминисање корупције из опсега рада. Такође, биће извршена потпуна деполитизација тамо где је било политичких притисака у ранијем периоду. Неће бити селективности, поступаће се једнако према свим обвезницима било да се ради о пореском или царинском систему - категоричан је Дамјановић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу