ИЗАБРАНОГ ЛЕКАРА НЕМА 2.000 ДЕЦЕ: Мањак педијатара у подгоричком Дому здравља никако да се реши

И. Д. С.

20. 04. 2021. у 08:50

У ПОДГОРИЧКОМ Дому здравља више од 2.200 деце нема изабраног лекара, саопштили су из те здравствене установе.

ИЗАБРАНОГ ЛЕКАРА НЕМА 2.000 ДЕЦЕ: Мањак педијатара у подгоричком Дому здравља никако да се реши

Фото: ДЗПГ.ме

Према речима начелника педијатрије у Подгорици Момчила Вукчевића, тај број је и већи, с обзиром на то да постоји велики број становника чије се место пребивалишта води у другим општинама. Наводи и да педијатара увек фали, па очекују да ресорно министарство додели више специјализаната за ту област медицине.

Како је казао Вукчевић, у ДЗ Подгорица тренутно ради 28 педијатара, те у току године очекују долазак још њих четворо са специјализације, а почетком следеће још два. Истиче да педијатара увек недостаје, али да је тренутно актуелна иницијатива Удружења педијатара према Министарству здравља за доделу што више специјализација на свим нивоима здравствене заштите деце.

- Педијатрија је у склопу примарне здравствене заштите од изузетног значаја и у њу би требало улагати и створити што боље услове за праћење најважнијег дела становништва - поручио је Вукчевић.

Он је напоменуо да се труде да једнако пружају здравствене услуге и деци која немају изабраног педијатра, да су та деца на листи чекања ако нема слободних места, али да им пружају и превентивне и куративне услуге које су потребне. Вукчевић је појаснио да када одређени број пацијената из педијатријског узраста пређе код изабраног лекара за одрасле, отварају се места за те пацијенте који су на чекању, а долазак нових специјалиста ће растеретити листе чекања.

ЗАШТИТА И У ТОКУ ЕПИДЕМИЈЕ

Говорећи о отежаним условима рада због тренутне епидемиолошке ситуације, Вукчевић је рекао да су деца и упркос томе добила неопходно здравствену заштиту.

- Спровођена је имунизација по важећем календару вакцинације, осим ММР вакцине са којом смо захваљујући антивакциналном лобију, а делимично и епидемиолошкој ситуацији, у доста великом закашњењу - рекао је Вукчевић и и позвао родитеље да доводе децу на планирану имунизацију.

О проблему недостатка педијатара углавном граду Црне Горе говори и Подгоричанка Тања Радуловић. Како каже, када је родила прво дете пре три године, пријатељски савет добила је још док је била у породилишту - што пре да нађе изабраног лекара за бебу, нема их много.

- У Дому здравља у насељу у којем живимо тада није било педијатра који је ту за стално. Како су нам рекли, слободних места има, али су заменски доктори. Ипак ми је било важно да један педијатар прати дете од рођења, па смо изабрали лекара који је мало удаљенији. Друго дете је рођено пре пола године и ситуација је била готово иста. Сада двоје деце иду у два различита дома здравља, јер места мало где има - каже Радуловићева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)