ИВИЦА БРАНИ КАТНИЋА: Отворена дебата о изменама и допунама Закона о државном тужилаштву Црне Горе

В. К.

20. 04. 2021. у 06:47

ВЛАДА Црне Горе организовала је отворену дебату на тему нацрта закона о изменама и допунама Закона о државном тужилаштву.

ИВИЦА БРАНИ КАТНИЋА: Отворена дебата о изменама и допунама Закона о државном тужилаштву Црне Горе

Фото: Влада ЦГ

Разматрала се радна верзија с циљем добијања конкретних предлога и унапређења радног текста. Потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је да се одустало од закона у тужилаштву за организовани криминал и да се за то нашао политички консензус и договор.

- Тиме смо направили значајан искорак да добијемо ово решење које је у складу са мишљењем Венецијанске комисије која није имала ништа против рекомпозиције Тужилачког савета. До сада смо имали екстреман политички утицај на тужилаштво у претходном периоду. Кад је реч о мандату, ми имамо и сада решење да је логично да престаје мандат у складу са тим прописима - казао је Абазовић, додајући да идеја овог решења није уперена ни против кога. - Ако неко будућност Црне Горе и њених интеграционих процеса веже за себе, прави велику грешку.

Он је истакао да је расправа почетак процеса а не крај, као да "ни ово нити било које друго решење није свети спис, генерације после нас ће га мењати, да не треба од овога правити апокалипсу јер постоје неки који не желе да се ствари покрену са мртве тачке". Врховни државни тужилац Ивица Станковић сматра да ове измене нису у корист тужилачке организације и националних интереса Црне Горе.

- Оваква решења нису за нас прихватљива и под политичким су утицајем и значиће страдање права и правне државе, оценио је Станковић, истичући да у члану 7 који говори о престанку функције руководилаца тужилаштва није решење исто у односу на друге државне тужиоце. - Значи, ради се о дискриминаторном односу према руководиоцима и уперен је против СДТ Миливоја Катнића. Овде се стечено право претвара у обавезу и дискриминација је према руководиоцима државних тужилаштава.

Фото: Влада Црне Горе и "Новости"

Катнић и Станковић

Он је рекао да је члан који дефинише в. д. врховног државног тужиоца директно супротан Уставу јер је предвиђено да в. д. може бити лице које уопште није државни тужилац! Са оваквом одлуком, тврди, би ту могло бити особа из предузећа, корпорација...

- Тачно је да је Венецијанска комисија рекла да број угледних правника може бити једнак броју тужилаца у Тужилачком савету, али су то разрадили да не би требало прекидати мандат тужилаца. Став комисије није овде испоштован и ради се о простој, а не квалификованој већини, па ће Скупштина бирати пет угледних правника, од којих је један представник Владе и сматрам да ће бити доминантан утицај политике - сматра Станковић.

ДРИТАН: НИКО НИЈЕ ИЗНАД СВИХ

Фото: Влада ЦГ

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе, одговарајући Станковићу на изнете критике, казао је да Црна Гора живи у правним рушевинама.

- Ако неко жели да каже да овим решењем рушимо право, ја то не могу да прихватим. Дозволите, када је реч о члану 7, да неко не мисли као ви, да Миливоје Катнић треба да буде изнад свих - одговорио је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)