ВЛАДАН УБИО СРНДАЋА: Кривична због криволова у Националном парку "Дурмитор"

М. С.

19. 04. 2021. у 07:39

ПРЕД судијом за истраге Основног суда у Пљевљима у понедељак би требало да буде саслушан Владан Новаковић из Подгорице, кога кривична пријава службеника Центра безбедности Пљевља терети да је у петак починио кривично дело недозвољени лов у стицају са кривичним делом недозвољено држање оружја и експлозивних направа.

ВЛАДАН УБИО СРНДАЋА: Кривична због криволова у Националном парку Дурмитор

Новаковић је опремљен скупоценом ловачком пушком

Он је са још једним компањоном у петак на подручју Националног парка "Дурмитор" незаконито одстрелио срндаћа, а ренџери су га после једночасовне потере ухватили на локалитету Шипље. Том приликом код њега су пронађени ловачка пушка са снајпером, пригушивач, кеса са 7,5 килограма меса срндаћа, а у ловачком ранцу глава одстрељеног срндаћа. Ренџерима и полицији је умакао други криволовац, али, његов идентитет је познат, јер су недалеко од места егзекуције срндаћа блокирана два џипа којима су криволовци стигли.

- Пре два месеца, убијена је мечка у Беранама, а тада је министар пољопривреде и шумарства Александар Стијовић на састанку са представницима невладиних организација казао да му је потребно тачно месец дана да припреми план за борбу против криволова и план за реформу ловства. Два месеца касније: плана нема, рок је пробијен, а криволов је и даље присутан! Позивамо министра пољопривреде Александра Стијовића да не жмури на криволов, већ да делује прије него што буде касно - саопштено је из Центра за заштиту и пручавање птица.

Председница УО Националних паркова Марина Јочић каже да се морају створити законске могућности да се надзорницима у националним парковима дају већа овлашћења, средства принуде и наоружање, јер се не могу више голоруки борити против наоружаних криволоваца.

ВЕЋ ОСУЂИВАН ЗА ИСТО НЕДЕЛО

Ухваћени Новаковић је и 2017. правоснажно осуђен због криволова у зони НП "Дурмитор".

- Не може се са 1.700 евра казне и обавезом да уплати 1.300 евра одштете НП "Дурмитор", казнити криволовац код ког полиција пронађе пушку вредну 14.000 евра - каже Јочићева, која захтева ригорознију казнену политику за ову врсту недела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)