“СЈЕЋАЊА” НА КАТАСТРОФАЛНИ ЗЕМЉОТРЕС: Дан када се Црна Гора тресла памти се 42 године касније (ВИДЕО)

Б.Д.

15. 04. 2021. у 21:53

СТАРИЈИ Барани памте и не могу заборавити 15.април 1979. године када се догодио јак земљотрес интензитета 9 степени Меркалијеве скале, са магнитудом од 7 Рихтера који је изазвао катастрофална разарања на целом Црногорском приморју, у дужини од преко 100 км.

“СЈЕЋАЊА” НА КАТАСТРОФАЛНИ ЗЕМЉОТРЕС: Дан када се Црна Гора тресла памти се 42 године касније (ВИДЕО)

Фото: Архива

Потрес је почео у у 7 часова, 19 минута и 50 секунди, а трајао је 10 секунди.

Епицентар овог земљотреса се налазио у Јадранском мору, између Улциња и Бара, на удаљености 15 км од обале. У земљотресу  је погинула 101 особа, више од хиљаду повређено, а око 80 хиљада људи у Црној Гори остало је без крова над главом.
Барска општина је тада имала 32.000 становника, од којих је 58  погинуло, а преко 500 повређено.

Сећања Барана шта се дешавало  након  земљотреса, сумирање последица које је изазвао у Бару, и Црној Гори, организацију служби, помоћ и велику  подршку овековечена су у документарном  филму “Сјећања”. Филм је урађен под покровитељством Општине Бар, у продукцији “Бубуљ",  режију потписују Дејан Сенић и Силвија Вукелић.

Подсетимо, 15.априла 1979. године – Дан када је немилосрдна рука природе за собом оставила сузе и рушевине. За генерације које су рођене после априлског земљотреса  тај страх је недокучив, али они који су проживели ту страхоту заувек ће памтити тренутке стрепње који  као да су трајале целу вечност. Ипак, у дану када је све порушено само је људскост стајала  усправно” – “Сјећања”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)