ГРИТ ИЗ БИЈЕЛЕ "ПУТУЈЕ" ЗА ШПАНИЈУ: До јуна треба из некадашњег бродоградилишта отпремити 40 хиљада тона

В.В.

14. 04. 2021. у 17:49

ШПАНИЈА је одредиште за око 40 хиљада тона грита и контаминираног земљишта заосталог у некадашњем Бродоградилишту Бијела.

ГРИТ ИЗ БИЈЕЛЕ ПУТУЈЕ ЗА ШПАНИЈУ: До јуна треба из некадашњег бродоградилишта отпремити 40 хиљада тона

Фото: В.В.

Договор је постигнут  са  шпанским властима које су 8. априла издале дозволу за извоз, саопштила је за Алмина Бућан из Агенције за заштиту природе и животне средине. Први транспорт, са око  седам хиљада тона, кренуће до краја априла, а онда ће у неколико наредних месеци бити отпремљен и остатак.

Подсетићемо, у марту 2019. године,  почео је пројекат ремедијације земљишта у Бијелој. Зареализацију је била задужена  компанија Валго. За Шпанију је извезено око 38 хиљада  тона  грита из бјелског Бродоградилишта а за Украјину четири хиљаде тона из Порто Монтенегра.

Посао је стао  5. августа 2019. јер од тада ниједан брод није испловио из Бијеле, премда су надлежни покушавали да нађу решење и одредиште за планирани извоз грита.

За овај посао Светска банка одобрила је Влади Црне Горе за ремедијацију земљишта у кругу некадашњег Бродоградилишта кредит од 23 милиона евра. Уговор истиче крајем јуна ове године и до тада посао мора бити завршен.Раније су  из Агенције за заштиту природе и животне средине саопштили да су се од 1. јула прошле године  стекли услови за наплату пенала компанији Валго због кашњења у завршетку посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)