МИЛУ СЕ ПОНОВО ПРИВИЂА ВЕЛИКА СРБИЈА: Ђукановић опет о деведесетим, своју ратну улогу заборавио

В. К.

13. 04. 2021. у 21:49

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић је оценио да је Црна Гора веома напредовала у владавини права и демократско сазревању тада када се државна политика водила у институцијама система и да свако, посебно они који се налазе на државним функцијама, мора да зна да је опасно поигравање са ванинституционалним утицајем.

МИЛУ СЕ ПОНОВО ПРИВИЂА ВЕЛИКА СРБИЈА: Ђукановић опет о деведесетим, своју ратну улогу заборавио

Архива Новости

- И да не можете под својим народом подразумевати само оне који покушавају преко улице да вам помогну да остварите своје политичке циљеве, а занемаривати интересе другог дела грађана који учине то исто, а онда добију једно брутално гажење од стране владиног аутомобила - поручио је Ђукановић.

-Ја сам политички одговоран и не желим Црну Гору у хаосу, не замишљам је као демократско друштво којим ће се управљати ван институција система. Све супротно од тога и свему томе сам, у мери мојих способности, у претходном периоду дао најбољи могући допринос - рекао је Ђукановић и додао:

- Нема никакве сумње да живимо у време рестаурације великодржавних национализама, пре свега великосрпског. Та идеја очигледно није сахрањена и не знам да ли ће икада бити сахрањена на Балкану. Реално је да ће се и наши унуци борити против те ретроградне идеје - казао је Ђукановић.

- Великосрпска политика исказује јасну намеру да угрожава суверенитет и дестабилизује суседне државе, што се видело деведесетих. Променили су се ликови, политика је остала иста. Догађа се данас да је државна политика Србије протумачила међународне прилике тако да су оне повољне за рестаурацију такве политике. Није из пораза те политике деведесетих закључила да је то промашена политика, већ је закључила да није имала довољно добро време, процењујући да их је сада добила и покушавајући да изнова остваре свој наум - тврди он.

Ђукановић наводи и да не вјерује да је Влада одустала од измена одлуке о држављанству, односно бирачког списка.

- Морамо сви добро промислити сваки потез и потрудити се да не провоцирамо људе. Овде се ради о једном закону о пребивалиштима и једне одлуке о држављанству. Предложеним решењима је интенција да се драстично промени бирачки списак. То морамо тумачити као жељу да се створи предност како би се обезбедио монопол и несмењивост нове власти, оцијенио је Ђукановић, додајући да вјерује да је реч о одмазди према дијаспори, коју највише чине припадници мањинских народа.

- Ускраћивање држављанства тим људима је неодговарн злочин у односу на оно што су њихова демократска права. Жели се инжењенринг у бирачком списку, самим тим и у Црној Гори и на тај начин се Црна Гора приноси на жртвеник великоспрској идеји. Тако смо то разумели, тако су то разумели и грађани, видећемо што ће урадити Влада. Сва ова питања су саставни део изборног закондавства и једино одговорно је да се комплетна материја додели одбору за изборне законе - навео је Ђукановић.

Ђукановић је казао да је и ДПС одговоран за резултат на изборима 30. августа и да је странка коју води била боља, грађани би јој продужили мандат.

- ДПС је допринео поразу својим слабостима и грешкама. Ово што се догодило Црној Гори, морало се догодити. Да није дошло до промене власти, ДПС се не би позабавила својим слабостима које би, по логици ствари, биле све видљивије. Ја мислим да је за ДПС јако добро да је на правилан начин протумачила поруку са избора, рекао је Ђукановић и додао да ће ДПС као грађанска партија задуго бити стожер даљег грађанског развоја Црне Горе, а да је алтернатива ДПС-у огољени пећински шовинизам. Сви су могли забасати у грешку до 30. августа, сада су видели ту грешку.

На питање да ли и њега квари власт, одговорио је:

- Сигуран сам да нисам остао имун на тај процес кварења. До које мере је то било, суде грађани, а они су на председничким изборима мени дали поверење - рекао је Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)